Екоактивизмът застрашава с катастрофа – в Италия измислиха как да се борят с него

Екоактивисти от движението Ultima Generazione оскверниха монумент на Виктор Емануил на площад Пияца дел Дуомо в Милано.

Фотог.: Claudio Furlan/LaPresse via ZUMA Press/TASS

В Италия се обсъжда законопроект, предвиждащ въвеждането на големи глоби за повреди на културно-исторически паметници. До голяма степен той е насочен против екоактивистите. Неотдавнашни акции нанесоха вече сериозни щети на паметника на Виктор-Емануил II в Милано и на фонтан Треви в Рим

ДЖЕЙМС ИМАМАЛИСА ДУДАКОВА-КАШУРО

22.05.2023 г.

На заседание на кабинета на министрите на Италия от 11 април бе обявено за плановете за налагане на петцифрени глоби (от €10 хил. до €60 хил.) върху тези, които нанасят повреди на културни обекти. Очаква се, че тази мярка ще бъде бързо приета и въведена в действие от правителството.

Всъщност, законопроектът е против климатичните активисти и некултурни туристи, чиито действия придобиха мащаби и форми на истински катаклизъм, обхванал цяла Италия. В края на миналата година екоактивистите обляха с розова, синя и жълта боя фасадата на театър Ла Скала в Милано точно преди откриването на новия сезон. Целта е била да „бъдат принудени политиците, които ще дойдат вечерта на спектакъла, да извадят главите си от пясъка и да се намесят, за да бъде спасено населението от екологична катастрофа.“

Участници от движението Ultima Generazione.

Фото: Alessandro Penso

На съвременното изкуство също не му провървя – през януари с оранжева боя бе изцапан постаментът, на който се възвишава провокационната скулптура на Маурицио Кателан – ръка със сочещ нагоре среден пръст (L.O.V.E., 2010). А съвсем неотдавна, в началото на април, активисти оцветиха в черно водата на римския фонтан Баркача, създаден през XVII век по проект на Пиетро Бернини – този жест бил символизирал приближаването на „края на света“.

Зад всяка от тези акции стоят участниците на движението Ultima Generazione («Последното поколение»). Обикновените туристи обаче също са се отличили – един решил да се повози на тротинетка по руините на Помпей, друг – на наето „Мазерати“ по „Испанските стъпала“ в Рим, и това са само най-колоритните епизоди от цял списък, който може безкрайно да продължи.

Участници от движението Ultima Generazione оцветиха в черно водата в римския фонтан Баркача, създаден праз XVII век

Фотог.: Alessandro Penso

Що се отнася до екоактивистите, то те обичайно действат внимателно, използвайки особена боя, която леко се премахва (впрочем, това също изисква намеса на специалисти и разходване на големи средства, стигащи до десетки хиляди евро).

В случая с паметника на Виктор-Емануил II, обаче, намиращ се на главния площад в Милано, нещо е тръгнало на криво. На 9 март, двама членове на групата „Последното поколение“ заляли монумента с яркожълта боя, със същите свойства, по техните думи, както и другите. След тяхното задържане, на място идват специалисти от миланска агенция за почистване, финансирана от града. Те се опитват да изчистят паметника с помощта на водна струя под високо налягане и по всяка видимост, обаче, просто фиксирали пигмента.

Боята, заляла паметника на Виктор-Емануил II в Милано, се просмука в него при опит да бъде изчистена.

Фото: Claudio Furlan/La Press via Zuma Press/Tass

Сега кметът на Милано обвинява екоактивистите, че са покрили статуята с дълбокопопиваща боя, а експертите, от своя страна, обвиняват градските власти, че при опита за почистване боята още по-силно е попила в паметника. Колкото и да е дълга веригата от виновни, това не влияе на факта, че статуята от XIX век сега ще има нужда от сложна и скъпа реставрация, със „строителни скелета“, по думите на един от общинските съветници. Съобщава се също, че градската управа може да подаде граждански иск против екоактивистите, а ако новият законопроект бъде приет, тогава последствията за виновниците ще бъдат още по-плачевни.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230522-wwfz/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s