Венера на Ботичели в образа на инстаграмен инфлуенсър предизвика вълна от критики

В рекламната кампания Венера на Боттичели прави селфи на фона на културни забележителности в Италия.

Фотог.: Ministero del Turismo I

Рекламната кампания с използването на ренесансовия шедьовър за целите на туризма в Италия предизвика обратен на очаквания ефект

ДЖЕЙМС ИМАМ

28.04.2023 г.

Министерството на туризма на Италия съвместно с италианския съвет по туризма Enit разработи рекламна кампания под названието „Open to Meraviglia“ („Отворени за чудо“ – бел.пр., “meraviglia” по италиански значи «чудо») чрез използването на образа от ренесансовия шедьовър на Ботичели „Раждането на Венера“. Богинята тук става наша съвременничка, която прави селфи на фона на знакови забележителности – Колизея, флорентинското Дуомо, камбанарията на събора на Свети Марк във Венеция.

В статията за вестник „Il Fatto Quotidiano“ изкуствоведът Томазо Монтанари нарече кампанията, разработена от комуникационната група на Армандо Теста, „гротескна“ и „позорна“. Изкуствоведът Виторио Згарби, заместник на министъра на културата на Италия, във вестник „La Repubblica“ изрази недоумение по повод названието на кампанията: «Open to Meraviglia? Какво е това? На какъв език?»

А италианците в социалните мрежи си зададоха въпроса, дали галерия Уфици, където се съхранява „Раждането на Венера“, е позволила използването на образа от картината в тази рекламна кампания, за която са били изхарчени 9 млн. евро. Да напомним, че през миналата година музеят обяви за намерението си да даде под съд моделиера Жан-Пол Готие за използването на образа от картината без неговото разрешение. Смях в социалните мрежи предизвика и видеото „с типична италианска“ сцена, където хора пият вино в огряно от слънцето „патио“ – стая на открито. Оказа се, че видеото е заснето всъщност в Словения, а виното в чашите също е словенско.

Групата „Mi Riconosci“ (Помниш ли ме? – от итал. – бел.пр.), занимаваща се с рекламиране на италианското изкуството и национално наследство, публикува заявление, в което нарича тази кампания „унизителна“. Представителят на групата, в своите коментари за „Art Newspaper“, характеризира кампанията като „двусмислена“ и „на ръба“. Галерия Уфици отказа да коментира запитването на „The Art Newspaper“ за това, дали музеят е предоставил разрешение за използване на мотива от картината на Ботичели. Министерството на туризма на Италия също не отговори на този въпрос.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230428-rtwm/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s