Неразпознат летящ обект – кратка история на изкуството в космоса, I част

Азума Макото изпраща флорална композиция в стратосферата в рамките на арт-проекта „Exobiotanica 2“ (2017).

Фотог.: www. azumamakoto.com

Художниците са взимали участие в проектиране на космически кораби и са създавали произведения за космическото пространство. Във връзка с Деня на космонавтиката ще разкажем, как арт-обектите са попадали на околоземната орбита или далеч извън нейните предели

АЛИСА ДУДАКОВА-КАШУРО

12.04.2023 г.

КОСМИЧЕСКИ ХУДОЖНИЦИ – ОТ УТОПИЯТА КЪМ ПРАКТИКАТА

Още преди полетите в космоса да станат реалност авангардистите са мечтали за космически селища. Така например Казимир Малевич в началото на 1920-те години създава серия чертежи „от планитите до землянитите“, т.е. въздушни домове за хората. Собственото виждане на космическата среда на обитаване, където биха били осъществени принципите на супрематичната архитектура, предлага и неговият последовател Лазар Хидекел. От своя страна, архитектът Георги Крутиков измисля не само проекта „Летящ град“ (1928), но и скица на транспортна капсула, позволяваща да се лети от небето до земята и обратно. Днес Международната космическа станция (МКС), чиито „гости“ от момента на нейния запуск през 1998 г. са били вече над 200 космонавта, изглежда живо въплъщение на визионерските идеи на творците.

А художниците и архитектите наистина са били приобщавани към осъществяването на космическата програма! Тяхната работа е била под грифа „Секретно“, но все пак някои имена са известни. Това са например съветските дизайнери Галина Балашова, Игор Козлов и Вячеслав Орлов. Балашова, например, е измислила интериора на орбиталния отсек на кораба „Съюз“. Тя се е ръководила от следния принцип – ако направиш помещението удобно за живот на Земята, значи ще бъде удобно и в космоса. И това й се е получило – в хода на съвместната мисия „Съюз – Аполо(н)“ американските космонавти отбелязват, че на съветския кораб се чувстват като в стая на хубав хотел. Дизайнерът Игор Козлов първоначално е бил привлечен към проектирането на лунна база, а след закриването на програмата се заема с доработката на интериорите на станция „Мир“. Художниците също са правили вимпели – неголеми металически пластинки с изображение на държавните символи и указания на названието на мисията – те са били закрепени към корпусите на ракетите. Един от вимпелите, създадени от Вячеслав Орлов, се отправя на Луната с нейния изкуствен спътник, а вторият е трябвало да полети към Венера, но се оказва твърде тежък (всеки грам е имал значение).

Галина Балашова. Окончателният вариант на интериора на орбиталния отсек на кораба «Съюз-Т». Левият борд. 1971.

Фотог.: DOM publishers

Между другото, романтичният ореол, който има професията на „художника на космическа програма“, бързо е изчезнал. Например, по спомените на Орлов, щатните художници е трябвало да създават хиперреалистични изображения на несъществуващи космически апарати, за да впечатлят членовете на Политбюро (ръководството на комунистическата партия – бел. прев.) и да получат пари за производството. А Галина Балашова е била принудена да се откаже от авторските си права върху емблемата на програмата „Съюз – Аполон“, утвърдена от NASA и обиколила целия свят върху сувенири.

НЕЗЕМНА ПЕРСПЕКТИВА

Не е възможно да се установи със стопроцентова сигурност, с каква цел са създавани древните геоглифи – рисунки върху земята, които се разчитат само от голяма височина (вж. геоглифите в Куско, Перу – бел. прев.). Може би те са отразявали астрономически процеси или са служили за средство на общуване с боговете. Но през ХХ век най-малкото две събития са подтикнали художниците да се замислят над създаването на произведения, предвидени за наблюдение от космоса – създаването на ядреното оръжие и усвояването на космоса.

Исаму Ногучи. Проект «Скулптура, която би била видима от Марс». 1947.

Фото: www. archive.noguchi.org

Така например американският скулптор от японски произход Исаму Ногучи представя проекта „Скулптура, която би била видима от Марс“ през 1947 г. Схематичното изображение на лице с пирамидален нос, дълъг 1,5 км, би могло да съобщи на извънземния наблюдател, че на нашата планета е имало цивилизация, която сама е унищожила себе си. А представителите на ленд-арта, получил развитие през 60-те и 70-те години, са се ръководили от друга идея – първите спътникови фотографии на Земята показват, че художникът може да я използва като платно, заменяйки четките с булдозери. Половинкилометровата „Спираловидна язовирна стена“, която Робърт Смитсън построява през 1970 г. от няколко хиляди тона земя и базалт в Голямото Солено езеро (Юта, САЩ), можем да видим на картите на спътниците.

Робърт Смитсън. «Спираловидна язовирна стена ». 1970.

Фото: Holt/Smithson Foundation

На „неземната гледна точка“ е разчитал и френският „пионер на космическото изкуство“ Пиер Конт. През 1989 г. той разполага върху равнинен участък 16 черни квадрата със страни по 60 м във вид на астрономическия символ на Земята, а спътникът Spot 1 заснел инсталацията от височина 832 км.

Продължението следва …

Превод – И. Димитрова

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230412-usef/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s