Скулпторът Ел Анацуи ще създаде инсталация за Турбинната зала на Тейт Модърн

Ел Анацуи. „Три наблюдения“/Three sightings. 2021.

Фото: Jonathan Greet/October Gallery, London

Ежегодно в Турбинната зала на Тейт Модърн се сменят солови проекти на художници. Сега в пространството е представена инсталация на Сисилия викуня, а от есента то ще е заето от работа на Ел Анацуи

06.04.2023 г.

Автор на следващия специален проект в Турбинната зала на галерията Тейт Модърн в Лондон ще бъде Ел Анацуи – художник и скулптор от Гана. той е най-известен със своите колажни скулптурни гоблени, „изтъкани“ от смачкани капачки на бутилки, които са съединени с медна жица. Анацуи използва и железни кутии, гвоздеи, щипки и други намерени обекти, но капачките имат своя смисъл: за художника те са свързани с историята на колонизацията на Африка, където европейските търговци столетия назад са внасяли ром.  

Ел Анацуи се ражда през 1944 г. и става известен в началото на 2000-те години, а през 2015 г., на 56-то Венецианско биенале, е награден с почетен „Златен лъв“ за принос към изкуството. В своето творчество той се обръща към темите на търговията и потреблението, а също влиянието на тези процеси върху околната среда. Местните /африкански/ естетически традиции в неговите арт-обекти се съединяват с историята на абстрактното изкуство.

Директорът на Тейт Модърн Франсис Морис казва в своето изявление: „Работата на Анацуи „Ink Splash II“ („Пръскане с туш“) от колекцията на Тейт неизменно очарова посетителите и нямаме търпение да видим, как този изобретателен художник ще подходи към такова пространство, като Турбинната зала“.

Проектът на Сесилия Викуня „Brain Forest Quipu“ в Турбинната зала на Тейт Модърн.

Фото: Tate Photography (Sonal Bakrania)

Откриването на новата работа ще се състои на 10 октомври 2023 г. Тя ще заема Турбинната зала до 14 април следващата година. А сега, до 16 април, в пространството е представена инсталацията на Сесилия Викуня „Brain Forest Quipu“, която тематизира унищожаването на горите и насилието над коренното население. Инсталацията, допълнена от видео и звук, напомня на избелена прозрачна гора. От тавана висят изящни скулптурни форми, за чието създаване са използвани растителни влакна, вълна, въжета и картон. В Турбинната зала са показвани работи на Аника Ий, Олафур Елиасон, Ай Вейвей, а първата, още през 2000 г., е била на световноизвестната художничка Луиз Буржуа. От 2015 г. специалните проекти се осъществяват с подкрепата на Hyundai.

Инсталацията „Влюбена в света“ на Аника Ий в Турбинната зала, 2021 г. Изт. – https://www.museumnext.com/article/ai-aerobes-occupy-tates-turbine-hall-in-new-installation/

Превод – И. Димитрова

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230406-tioo/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s