Стрийт артът най-накрая намери място в основния фонд 

Пространството «Стрит-арт хранение».

Фотог.: Варвара Топленникова

В Санкт-Петербург се откри пространството «Съхраняване на стрий-арт», където събират, проучват и излагат улично изкуство

НАТАЛИЯ ШКУРЬОНОК

23.03.2023

Пространството „Съхраняване на стрийт-арта“, обединяващо в себе си функциите на колекционирането, съхраняването, излагането, изучаването и популяризирането на улично изкуство, се откри на територията на „Севкабел порт“ /бивш завод за кабели в Петербург – бел.пр./. Проектът, създаден по замисъл на „Inloco Initiative“ и Института за изследване на стрийт-арта, ще се превърне в институт от нов тип, публично пространство, в което посетителите могат да се запознаят с колекцията, да придобият нискотиражни работи и сувенири. Изследователите и всички, които се интересуват от този вид съвременно изкуство, ще имат възможност да изучат фондовете на „Съхраняване на стрийт-арта“ и неговата библиотека.

Пространството «Стрит-арт хранение».

Фотог.: Варвара Топленникова

Сравнително неголямото пространство (около 90 кв. м) е организирано по принципа на откритото съхраняване, като тук могат да бъдат показани над 500 работи. Колекцията на Института за изследване на стрийт-арта днес включва 350 предмета, но сбирката постоянно се допълва. Посетителите в състава на организираните екскурзии могат да се запознаят със сбирката, да слушат лекции и да вземат участие в дискусиите. А колекционерите ще могат да придобият предметите, които им харесат.

Пространството «Стрит-арт хранение».

Фотог.: Варвара Топленникова

Алина Зоря, изкуствовед и ръководител на проекта, споделя следното: „Ние отговаряме на въпроса „Вие изнасяте от улиците парчета стени или огради, както правят почитателите на Банкси, ли?“, че не се занимаваме с вандализъм и винаги се стараем да получим съгласието на автора“. Тя допълва: „Сега голяма част от уличните художници работи по следната схема – те правят фотофиксация на работите си или използват намерените на улицата различни предмети – парчета огради и бетон – за изработка на работите в ателиетата си. На практика художниците създават кавалетни творби, без да престават да работят на улицата. Нас ни интересува, как се развива авторът и даже, ако той в момента не работи на улицата, а се е съсредоточил върху работата с галериите или прави инсталации, той не престава да бъде актуален за нас“.

Сергей Хеато. „Какво зяпаш?“. 2021.

Фотог.: САХ

В пространството „Съхраняване на стрийт-арта“ са създадени условия, приближени към музейните стандарти – тук поддържат оптимален температурен и светлинен режим. Цялото пространство е разделено на няколко функционални зони. Значителна площ заемат шкафове и стелажи за съхраняване на живопис, графика, скулптура, организирани по териториален принцип – работите на автори от един град или област се съхраняват в един шкаф. Част от предметите, както например временната експозиция, се експонират на стените или пода. Организаторите планират да обновяват изложбата на всяко тримесечие.

Пространството «Стрит-арт хранение».

Фото: Варвара Топленникова

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230323-tnqv/

Статията се публикува със съкращения.

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s