Алтруизмът става ефективен – благотворителните разпродажби започват да заместват даренията

Густав Климт. «Брезова горичка». 1903. Платното от колекцията на Пол Алън бе продадено за $104,5 млн.

Фото: Christie’s

Движението „ефективен алтруизъм“ призовава да се използва разумът, а не емоциите, за да могат филантропските импулси да донесат колкото се може повече ползи, включително в областта на изкуствата. В тази работа, обаче, не е зле да има повече осчетоводяване

СКОТ РЕЙБЪРН,AНИ ШОУ

13.03.2023 г.

Благотворителните организации, които ще получат изгода от рекордната разпродажба при Christie’s през 2022 г. на стойност 1,6 мрд. долара на колекцията на Пол Алън, съоснователя на „Майкрософт“, продължават да са обгърнати в загадъчност. Сестрата на Пол Алън, починал през 2018 г., се разпорежда с неговото имущество, като тя се явява и председател на холдинг в Сиатъл, който консултира Фондацията на Алън по въпросите на благотворителността. Семейната фондация все още не е отговорила на запитването, дали спечелените средства са били използвани за финансиране на собствената благотворителна дейност на фондацията или те са преведени на други организации. Така или иначе фондацията, както и Christie’s, много ефективно е увеличила дохода от продажбата на известната колекция.

Примерът на тази разпродажба може да увеличи числото на привържениците на движението „Ефективен алтруизъм“ /ЕА/. ЕА, чиито правила са формулирани от Уилям Макаскил и други учени от Оксфордския университет, се стреми да използва разума, а не емоциите, за да донесе филантропията възможно най-голяма полза. Положителните примери са нужни на ЕА особено сега, когато големите надежди, възложени на криптопредприемача Сам Бенкман-Фрид, основателя на борсата FTX, не бяха оправдани. Бенкман-Фрид обеща с времето да даде по-голямата част от своето състояние, което възлизаше на над 20 млрд. долара, за „подобряване на света“. Но през ноември криптовалутната борса обяви банкрут, около 1 млн. нейни клиенти и инвеститори понесоха големи загуби. Оказа се, че Бенкман-Фрид, отбелязвал често, че именно стремежът да помогне на други хора го е подтикнал към активност на финансовия пазар, не е бил чужд и на по-приземени желания, като скъпи апартаменти и частен самолет. Неотдавна той бе арестуван по молба на прокуратурата на САЩ на Бахамите.  

„Планината Сен Виктоар“ на Сезан също бе сред шедьоврите в колекцията на П. Алън, част от аукциона.

Основателят на Amazon Джеф Безъс заяви, че планира да пожертва по-голямата част от своите 124 млрд. долара за благотворителност още приживе. „Най-сложното е да се разбере, как това да стане с възможно най-голяма възвращаемост – казва Безъс – Ние трупаме потенциал, за да можем в последствие да раздадем тези пари.“ В същото време бившата жена на Безъс – Макензи Скот, чийто собствен доход възлиза на 28,9 млрд. долара, публикува двегодишен отчет за своите благотворителни дейности. В него са изброени всички 348 организации, получили 2 млрд. долара. Днешните милиардери биха могли да се поучат от нея.

Самите аукционни къщи, рекламиращи продажби като благотворителни, също биха могли да се стремят към по-голяма прозрачност. Част от отговорността носят и самите художници, предоставящи свои работи за подобни търгове. Британският художник и педагог Майкъл Крейг-Мартин е сред деветте художници, които през декември 2022 г. пожертваха работи за аукцион на Sotheby’s в Париж в помощ на една от международните правозащитни организации. Той казва, че към него редовно се обръщат за предоставяне на работи за благотворителност, въпреки че по думите му, не е възможно да се помогне на всички и често изборът е труден.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230313-dils/

Превод – И. Димитрова

Източник на ил. 2 – https://www.yahoo.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s