Олга Коста — втората след Фрида Кало

Олга Коста. «Продавачка на плодове». 1952.

Фотог.: Acervo Museo de Arte Moderno, INBAl/ Secretaría de Cultura

Творчеството на една от най-известните представителки на мексиканския модернизъм, след Фрида Кало, гостува в нейния роден град Лайпциг

THE ART NEWSPAPER RUSSIA

28.02.2023 г.

В Германия творчеството на жителката на Лайпциг Олга Коста (1913–1993) на практика е забравено, затова пък в Мексико тя се смята за един от главните представители на местния модернизъм, въпреки че, разбира се няма популярността на Фрида Кало (чиито работи също са включени в експозицията, отразявайки контекста на епохата). На най-известната картина на Коста, „Продавачка на плодове“ (1951), са изобразени 58 различни вида плодове, а продавачката стиска в ръка розова питая, която е разрязана, за да се види вътрешността със семената. Работата е изпълнена по поръчка на държавата и е трябвало да демонстрира изобилието и богатството на Мексико; някога тя даже украсявала кориците на учебниците за първи клас. Сега произведенията на Олга Коста за първи път се показват в Европа, в нейния роден Лайпциг.

Олга Коста. «Автопортрет». 1947.

Фотог.: Acervo Museo de Arte Moderno, INBAl/ Secretaría de Cultura

Родителите на художничката, евреи по произход, напускат Руската империя още преди Първата световна война. Първо те се преселват от Одеса в Лайпциг, където преминава ранното детство на Олга, а след това емигрират в Мексико. Там Олга посещава известно време националното училище за пластични изкуства, но въпреки това остава самоук художник. През това време тя се запознава с художника и активист Хосе Чавес Морадо, за когото се омъжва през 1935 г. Изложбата и каталогът са посветени на любимите теми на художничката – разкошни пейзажи, портерти на местни жители, растения, напомнящи скулптури, и натюрморти.

Музей за изобразителни изкуства, Лайпциг
«Олга Коста. Диалози с мексиканския модернизъм»
До 26 март

Олга Коста. „Седящата Тихуана“. Източник – Pinterest.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230228-duds/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s