Известният американски художник Сай Туомбли е превръщал миналото в настояще

Музей за изящни изкуства, Бостън, САЩ
„Превръщайки миналото в настояще. Сай Туомбли“

Фотог.: Museum of Fine Arts, Boston

Изложбата в Музея за изящни изкуства на Бостън изследва увлечението на художника по митологията, поезията и археологията

THE ART NEWSPAPER RUSSIA

27.02.2023

Смята се, че Сай Туомбли (1928–2011) е черпил вдъхновение в древногръцката, римската и египетските култури. Изложбата „Превръщайки миналото в настояще. Сай Туомбли“ изследва увлечението на художника по митологията, поезията и археологията през целия му живот.

Фотография на Сай Туомбли, направена от Робърт Раушенбърг по време на пътуването им в Италия и Северна Африка през 1952 г. Туомбли се намира във вътрешния двор на римския Капитолийски музей, до грамадния пръст, част от някогашната статуя на император Константин Велики.

Фотог.: Robert Rauschenberg Foundation/Museum of Fine Arts, Boston

Древното изкуство се проявява в работите на художника често чрез намеци, изтънчени, небуквални форми и жестове. Произведенията на Туомбли се показват редом с древногръцките, римските, египетските и близкоизточните творби, както и редом с предмети от неговата лична колекция от древни артефакти, които се излагат за първи път. Характерният, често нечетлив почерк, който се появява на картините, рисунките и скулптурите на Туомбли, напомня древните надписи върху камък. Мраморните статуи на античната богиня на красотата Венера се съпоставят с работите на художника в смесена техника, които предизвикват във въображението чувствени образи чрез слово, цвят и форма. Картините и рисунките на Туомбли илюстрират неговата фанатична „преданост“ на Ахил, героя от епоса на Хомер, както и на бога на войната – Марс.

Музей за изящни изкуства, Бостън
„Превръщайки миналото в настояще. Сай Туомбли“

До 7 май

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230227-znqo/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s