Изложението BRAFA се върна към обичайния си график

Жан Люрса. «Нощна заря». Около 1950. Фрагмент.

Знаменитото белгийско изложение на изкуствата се откри в Брюксел в края на януари с намерението да си върне престижа

СОФИЯ БАГДАСАРОВА

27.01.2023

68-то изложение на изкуствата BRAFA се проведе от 29 януари до 5 февруари в изложбения комплекс „Брюксел Експо“, който го приюти повторно. За първи път този величествен дворец от епохата на ар-деко, разположен малко по-далеч от центъра на града, но затова пък по-просторен отколкото предишното място – „Tour & Taxis“, прие изложението през юни 2022 г. Тогава то се проведе на практика едновременно с Арт Базел (Art Basel) и Европейската фондация за изящни изкуства (TEFAF). Както обяснява Харолд т’Кинт де Роденбеке, президентът на Брюкселското изложение на изкуствата, това бе един вид „пробно каране, излизащо извън рамките на нашите обичайни стандарти, тъй като ние организирахме мероприятието в ново пространство и по друго време. По този начин ние се върнахме към нормалния живот с оглед  на обичайните дати за провеждането на изложението.“ „Нашата цел сега е възстановяването на темпото и връщането на нашите постоянни клиенти, както и развитието на потенциала“ – цитира директора прес-службата на изложението.

Щандът на галерия „Marc Heiremans“ на BRAFA 2023.

Фото: Jean-Michel Clajot/BRAFA

В изложението участват 130 галерии от 15 страни (13 галерии участват за първи път). Освен Европа, това са също САЩ, ОАЕ и Япония, а темата е епохата на ар-нуово във всичките й измерения. На щандовете са показани между 10 и 15 000 предмети от различни жанрове, които преди откриването на изложението, както винаги, са били огледани от експерти за тяхната автентичност и качества, а също са сверени с картотеката Art Loss Register  (най-голямата в света база данни за откраднато изкуство – бел.прев).

Нам Джун Пайк. «Дете-робот». 1989.

Фото: BRAFA

Организаторите отбелязват, че се радват да се върнат към обичайната, „очна“ форма на провеждане, защото през 2021 г. заради ковидните ограничения изложението беше он-лайн и във формата на мини-изложение „BRAFA in the Galleries“, пръснато по галериите на 37 европейски града. По думите на президента на BRAFA, свързаните с пандемията трудности не просто са сплотили организаторите и галеристите, но са ги убедили окончателно в това, че няма реална алтернатива на личните срещи. „Такива он-лайн формати като он-лайн сесии и виртуални галерии могат да послужат като помощен инструмент, но не и като единствен. Изкуството трябва да се възприема на живо и нищо не може да се сравни с това преживяване“ – казва де Роденбеке в края на 2021 г.

Щандът на галерията „Klaas Muller“ на BRAFA 2023.

Фото: Jean-Michel Clajot/BRAFA

Сред най-ярките произведения, предлагани на BRAFA тази година, трябва да се отбележат „Изкушението на Свети Антоний“ на Петер Юйс (галерия „De Jonckheere“) и „Етюд на глава на евангелист“ на Йорданс (Klaas Muller). ХХ век е представен от редица произведения, например, „Без название VII“ на Хуан Миро (Samuelis Baumgarte Galerie), „Морски пейзаж“ на Никола де Стал (Opera Gallery), вариант на знаменитата „Седяща двойка“ на Лин Чедуик (Osborne Samuel Gallery), графичния лист на Марк Шагал „Два зелени профила на фона на цирка“ (Stern Pissarro Gallery) и много други.

Превод – И. Димитрова

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230127-tnqi/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s