Рейксмузеум се готви за небивал наплив към изложбата на Вермеер

Ян Вермеер. «Прекъснатият урок по музика». 1660–1661. Фрагмент.

Изложбата с краткото название „Вермеер“ ще се открие на 10 февруари, но музеят в Амстердам отсега се готви за безпрецедентен интерес на публиката към ретроспективата, включваща картини, чието авторство преди предизвикваше въпроси

THE ART NEWSPAPER RUSSIAМАРТИН БЕЙЛИ

23.01.2023 г.

Всяка изложба на Ян Вермеер става сензация, а предстоящата ретроспектива в Рейксмузеум (Националният музей на Нидерландия – бел.прев.) се превърна в такава още до откриването. Тя ще започне работа на 10 февруари (и ще продължи до 4 юни), но вече сега са продадени над 100 хиляди билета – никога до сега не е имало такова търсене на билети за амстердамския музей. Ръководството на Рейксмузеум разпореди да се удължат работните часове до 22 часа, три пъти седмично. Освен това, любителите на творчеството на холандския художник по цял свят вече получиха достъп до цифровия проект „По-близо до Вермеер“, който позволява да се вникне в най-малките подробности на неговата живопис и даже личен живот. Специално за изложбата картините бяха дигитално заснети в невероятен размер, позволяващ буквално да се разгледа всяка частица от пигмента върху платното; това пътешествие по света на Вермеер е озвучено от актьора и писател Стивън Фрай (в английския вариант).

Ян Вермеер. «Гледка към Делфт». 1660-1666.

Фото: Mauritshuis

Трябва да се отбележи, че музеят отрано и доста старателно започна да „подгрява“ интереса към ретроспективата. Например, той потвърди статута на три картини, чиято автентичност преди предизвикваше въпроси.

Най-голямата изненада в изложбата е участието на „Момичето с флейтата“ (1664–1667 или по-късно) от Националната художествена галерия във Вашингтон. Съвсем наскоро, през есента на 2022 г., кураторът на американския музей – Марджъри Виземан, подкрепяйки своята позиция с внушително научно изследване, заяви, че тази картина е нарисувана от „ученик на Вермеер“, а не от самия холандски художник, както се смяташе по-рано. На току-що закрилата се експозиция в американския музей картината бе изложена като „работа на ателието на Вермеер“. Рейксмузеум обаче не е съгласен и смята творбата за „рожба“ на Вермеер.

Ян Вермеер. «Момиче с флейта». 1658.

Фото: National Gallery of Art, Washington

Изображението на света Пракседа (1655) сега също се смята за творение на художника. Това копие на италианеца Феличе Фичерели (1640–1645, днес в колекцията на Ферняни, гр. Ферара) е определено през 1969 г. като възможна работа на Вермеер поради разпознаваемия подпис. При това, професионалните кръгове са се съмнявали в автентичността на картината. Въпреки всичко, през 2014 г., „Света Пракседа“ бе продадена на аукцион на Кристи’с като работа на Вермеер (към онзи момент тя бе призната от няколко ключови изкуствоведа). В Рейксмузеум тя пристигна благодарение на токийския Национален музей на западното изкуство, в чиято колекция се намира сега.

Последно допълнение към скромното наследство на художника стана „Момиче на виржинал“ (1670–1672). Въпреки че, в продължение на десетилетия версията за авторството на Вермеер, се опровергаваше, картината бе реабилитирана незадълго до появата й на търговете на Сотби’с през 2004 г. В противоречие с първоначалните подозрения, през последните години тази работа става все по-популярна, и експертизата на Рейксмузеум потвърди нейната автентичност. Картината се намира в частната Лайденска колекция на нюйоркския инвестиционен мениджър Томас Каплан (показвана  е също в Москва и Санкт Петербург през 2018 г.).

По този начин признатите работи на Ян Вермеер за последните десетилетия станаха значително повече. Каталогът с произведения на художника, съставен под ръководството на Албърт Бланкърт през 1975 г., включваше 31 произведения. Сега, по данните на Рейксмузеум, те са 37. За предстоящата изложба се получи да бъдат събрани 28 от тях – от цял свят, включително от САЩ и Япония. Това са: „Момиче с перлена обеца“ (около 1664–1667) от Маурицхьойс в Хага, „Момиче, четящо писмо до отворен прозорец“ (около 1657–1659) от Дрезденската картинна галерия на старите майстори, „Плетачката на дантели“ (около 1669–1670) от Лувъра и “Жена, държаща везна“ (около 1663–1664) из Националната художествена галерия във Вашингтон.

Ян Вермеер. «Момиче на виржинал». 1670–1672.

Фото: National Gallery, London

Последно изложба на Вермеер е показвана в Дрезден през 2021 г.; тогава се получи да бъдат събрани десетки картини. До днес най-голямата експозиция, посветена на майстора, остава тази от 1996 г., организирана от Маурицхьойс в Хага, където са представени 23 платна.

Превод от руски език – И. Димитрова

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20230123-gece/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s