В околностите на Багдад бе открит древен град

Древното партянско селище, намерено от археологическата експедиция в Ал-Сувейра.
Фотог.: Courtesy of Iraq’s State Board of Antiquities and Heritage

Исторически се е стекло така, че почти цялата иракска археология е съсредоточена върху обектите в междуречието на Тигър и Ефрат. А ето че новата находка препраща към историята на Партянското царство и този обект на изследване изглежда не по-малко перспективен

ХАДАНИ ДИТМАРС

16.09.2022

Археологическите разкопки в Ал-Сувейра, разположен на 60 км южно от столицата на Ирак, доведоха до откриването на древния партянски град. Държавният комитет за древността и наследството на Ирак (SBAH) съобщи, че наскоро изпратената 150-дневна експедиция в хода на работите в Абу-Хафил, до авиобазата Ал-Сувейра, е намерила архитектурни конструкции, а също 233 артефакта, които бяха предадени в Националния музей на Ирак в Багдад.

„Ние започнахме разкопки на два хълма около Абу-Хафил, – обяснява  ръководителят на експедицията – археологът Мохамед Сабри. – Основният резултат стана откриването на селището от партянския период, което, по мое мнение, носи васален характер“. Намерените артефакти, казва Мохамед Сабри, представляват предимно битови предмети, включвайки „типичната партянска кана с наклонена основа, доста разпространена в онази епоха“. Партянското царство, простиращо се между Римската империя и Китай, е съществувало на тази територия от 227 г. пр.Хр. до 224 г. сл.Хр. През него е минавал някога знаменития Копринен път – тук са се преплитали персийската, елинистичната и някои други регионални култури.

М. Сабри разказва, че този археологически участък около авиобазата, използвана през 1980-те по време във войната с Иран като опорен пункт на противовъздушната отбрана на Багдад, официално е бил регистриран през 2017 г., въпреки че не е изключено, че той е бил повърхностно изследван от американския учен Макгуайър Гибсън още в средата на ХХ век.  

„Според последните данни на SBAH, в Ирак се наброяват около 15 хиляди участъци с археологическа перспектива, – както подотчетни, така и нерегистрирани, – казва Сабри. – за да бъдат всички те пълноценно изследвани, ще трябва упорит научен труд, изискващ търпение, грамадни бюджети и обединяване на усилията на хиляди археолози“. Сега SBAH разработва планове за провеждане на разкопки на ограничено число участъци, освен тези, в които вече се осъществяват археологически проекти.

Около 233 артефакта са били изпратени в Музея на Ирак в Багдад, включително тази добре съхранена ваза.
Фотог.: Courtesy of Iraq’s State Board of Antiquities and Heritage

Хаосът и нестабилността на неотдавнашното военно време, а също пандемията от коронавирус съществено затрудниха дейността на SBAH. Но археологът Тобин Хартнел от Центъра за археология и културно наследство към Американския университет на Ирак в Сюлеймания отбелязва, че даже при Садам Хюсеин „на много археологически участъци, отнасящи се към партянския период, не се е отделяло нужното внимание, защото повишаването на интереса към Персийското царство изглежда е било нежелателно на фона на тогавашната ирано-иракска война“.

Изключение, по думите на Хартнел, е била Хатра, която се е ползвала с поддръжката на Садам заради нейната връзка с арабските вождове. „По-голямата част от археологическите проекти, – казва американският учен, – е обхващала по-скоро териториите около Тигър и Ефрат, а не западните райони. Основно заради това партянската част на иракското историческо наследство до днес остава недооценена.“

Източник – https://www.theartnewspaper.ru

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s