Contemporary Istanbul – водещото изложение за съвременно изкуство в региона между Изтока и Запада

Фрагмент от експозицията на миналогодишното Contemporary Istanbul.
Фотог.: Firuz Soyuer/Contemporary Istanbul

АЛИСА ШАВРИНА

29.08.2022 г.

В началото на есента притегателен център за галеристи, художници и колекционери, както и за обикновени ценители на изкуството, ще стане Истанбул. От 17 до 22 септември там ще се проведе 17-то Международно изложение за съвременно изкуство Contemporary Istanbul, което съвпада с дните на откриването на Истанбулското биенале – също 17-то по реда си.

Гледката към корабостроителницата на брега на залива Златния рог, където се организира Contemporary Istanbul.
Фотог.: Contemporary Istanbul

В изложението ще участват 66 галерии и независими художествени обединения от 22 страни – те ще представят над 500 художника и около 1 500 работи. По-голямата част от галериите са турски /и предимно истанбулски/. Сред тях са: Dirimart Gallery и Galerist, основани още в началото на 2000-те години, Zilberman Gallery и Pi Artworks, имащи съответно филиали в Берлин и Лондон, както и много други влиятелни арт-пространства, формирали местния арт-климат. Сред чуждестранните галерии има гиганти като Opera Gallery с представителства по целия свят (от Ню Йорк и Маями до Дубай и Сеул), и млади и перспективни пространства като парижката 193 Gallery. Особеностите на местните арт-сцени могат да се оценят на щандовете на Berman Contemporary (Йоханесбург), Bavan Gallery (Техеран), Dedicace Gallery (Тбилиси), Gallery Tableau (Сеул) и други. От независимите галерии могат да се откроят Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau (Белград), която тази година активно сътрудничи с Международната фондация „Манифеста“ в рамките на Западните Балкани.

Тази година в изложението Contemporary Istanbul ще вземат участие 66 галерии и независими художествени обединения
Фотог.: Contemporary Istanbul

От миналата година изложението се организира в старинна корабостроителница от времето на Османската империя, на брега на Златния рог – на фона на такива декори несъмнено ще изпъкнат съвременните творби. Един от вътрешните дворове под открито небе се превърна в експозиционно пространство с названието The Yard («Дворът»). Тук ще се разгърне сайт-специфик изложба със скулптури и инсталации, създадени от художници от различни страни. Още една изложба в рамките на Contemporary Istanbul ще бъде посветена на темата на т.нар. ъпсайклинг – авторите ще покажат работи от метални отпадъци. 

И, разбира се, събитие от такъв тип е немислимо без кръгла маса. Този път обсъждането ще бъде посветено на арт-пространствата, а водещ на дискусията ще бъде Марк-Оливие Валер – швейцарски куратор и директор на женевския музей за история на изкуството (MAH).


Contemporary Istanbul
17–22 септември

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20220829-wxps/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s