Оксфорд и Кембридж ще върнат на Нигерия бенинския бронз

Медна глава от Музея на археологията и антропологията към Кембриджския университет.
Фотог.: Courtesy of the Museum of Archaeology and Anthropology

Това е най-голямото съглашение за връщане на незаконно извозените от Великобритания африкански артефакти. Впрочем, Комисията по работите на благотворителните организации може да наложи вето на изземването на артефактите от Музея на Ашмол и Музея на археологията и антропологията

ГАРЕТ ХАРИС

11.08.2022 г.

Оксфордският и Кембриджският университети се съгласиха да върнат на родината им 213 бенински бронзови артефакти, правейки по този начин решителна крачка по пътя към британската реституция на културно-исторически ценности от този африкански регион. Ще отбележим, че терминът „бенински бронз“ се отнася не само за бронзовите артефакти, но и за изделия от мед и слонова кост. Както съобщава „Дейли Телеграф“, по-рано тазеи година Оксфорд и Кембридж получават от Националната комисия на музеите и паметниците на Нигерия официално искане за връщане на 97 обекта, намиращи се в сбирките на музеите на Пит Ривърс и Ашмол в Оксфорд, както и на 116 предмета от Музея на археологията и антропологията към Кембриджския университет.

Сега запитването ще се разгледа от държавната Комисия по работите на благотворителните организации, която трябва да реши до края на годината, може ли на Нигерия да се предаде юридическото право на собственост (разрешението на комисията е нужно, защото университетските музеи имат статус на благотворителни организации). В прес-съобщението на Оксфордския университет се говори, че неговият съвет е разгледал искането на 20 юни и се е съгласил 97-те артефакта да се върнат на Нигерия. В анонса се допълва, че сега университетът „изпраща делото до Комисията по работите на благотворителните организации с препоръката законните права върху обектите да се предадат на Националната комисия по музеите и паметниците на Нигерия“.

Месингова гривна от сбирката на Музея на археологията и антропологията към Кембриджския университет.
Фотог.: Courtesy of the Museum of Archaeology and Anthropology

Заседанието на съвета на Кембриджския университет се състояло на 18 юли, като той също се е съгласил да се удовлетвори искането на Нигерия да се върнат 116-те обекта, „които сега се намират в сбирката на Музея на археологията и антропологията към университета и са били извозени от британската армия от Бенин-сити през 1897 г.“ „В музейния сектор по цял свят расте разбирането, че получените по незаконен начин предмети трябва да се върнат в страните на техния произход“ – пояснява директорът на Музея на археологията и антропологията, професор Николас Томас.

При това някои от нещата все пак ще останат в Кембридж. В прес-съобщението се казва, че Националната комисия по музеите и паметниците на Нигерия „одобри предложението да се сключи договор за предаването за временно ползване, благодарение на което, артефактите ще могат да останат в експозицията на Музея на археологията и антропологията, но разбира се, с информация за съответните права“.

По-рано тази година правителството на Германия подписа меморандум за предаването на Нигерия на правото за собственост на повече от 1100 произведения. Германия също обеща да окаже помощ в строителството на новия Музей на западноафриканскто изкуство Едо, близо до кралския дворец в Бенин-сити, в който ще се съхранява бронзът.

Превод – И. Димитрова

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20220811-jbwn/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s