„Човекникът“ на Анселм Кифър приема първите си посетители

В гигантския арт-комплекс са вписани няколко художествени инсталации
Фотог.: Charles Duprat

Това пространство във френския Баржак не може да се нарече музей, но със сигурност ще привлича поклонници от цял свят. Създателите на „La Ribaute“, обаче, засега не искат да го превръщат в център за масов туризъм

ГАРЕТ ХАРИС

26.07.2022

Огромният арт-комплекс на Анселм Кифър в Баржак, южна Франция, който наричат „човекникът“, най-накрая отвори врати  за публиката. Вярно е, обаче и, че количеството посетители на забележителността под название „La Ribaute“ ще бъде ограничено. „Целта на „Есхатон“ – фонда на Анселм Кифър, управляващ „La Ribaute“, се състои в това, да има достъп за обществеността, а не да се развива масов туризъм, във всеки случай, в близките години“ – казва Яне Сирен, президент на надзорния съвет на фонда и директор на Художествената галерия на Олбрайт – Нокс в Бъфало /САЩ/. Сирен предупреждава: „Посещавайки „човечника“, заемащ повече от 40 хектара, трябва да сте подготвени за разходка“.

„La Ribaute“ – старата копринена фабрика в Баржак, на 70 км северозападно от Авиньон, Кифър купува през 1992 г. Тази територия се развива постепенно, тук се появяват нови здания, улични инсталации, подземни помещения и бетонен амфитеатър с пет нива. Самият художник живее тук до 2007 г., след което се премества в новото си ателие в Круаси, в покрайнините на Париж.

Художникът Анселм Кифър.
Фотог.: Barbara Klemm

„В пространството са вписани няколко художествени инсталации, съединени между себе си с пътечки и подземни тунели, проектирани от художника, – разказва Сирен – Баржак продължава да остава за него втората по важност резиденция, особено през лятото. Концепцията на фонда може да се сравни с проекта в Марфа /малък град в Тексас, превърнат в център  на съвременното изкуство по инициатива на американския скулптор Доналд Джъд – бел. спис./. Това пространтво за художници сега принадлежи на фонда, чиято цел е да съхрани изкуството за нашите потомци.“

„La Ribaute“ наистина се разрасна през годините и днес наброява повече от 60 сгради и павилиони. „Кифър добави свои щрихи към това пространство; в някои има скулптури, в други – картини, – споделя Сирен – в последните години, започвайки с Волфганг Лайб през 2014 г., той канеше художници, които чувства близки, предлагайки им да създадат постоянни инсталации за екосистемата „La Ribaute“. През юли свои работи показва последната участничка по програмата – Моника Бонвичини“. В проекта са участвали също Лори Андерсън и Вали Експорт.

Един от ключовите обекти в La Ribaute — амфитеатърът, проектиран от Анселм Кифър от стари промишлени контейнери
Фотог.: Charles Duprat

Дейността на фонда обхваща три държави – Австрия, където е щаб-квартирата, Германия – родното място на художника, и Франция. Билетът в „La Ribaute“, където може да се отиде през летните месеци, е 25 евро, като за жителите на Баржак входът е безплатен. „Господин Кифър бе много щедър по отношение на фонда, – пояснява Яне Сирен – предоставяйки не само внушителни материални активи, но и обширен финансов ресурс. Доходите от билетите частично покриват нашите оперативни разходи, има също от набиране на средства, но като цяло това стана възможно благодарение на щедростта на господин Кифър в предоставянето на финансиране“.

La Ribaute. В някои от павилионите има пластики . Фотог.: Eschaton — Anselm Kiefer Foundation

Междувременно самият художник сега заема огромна зала в Двореца на Дожите във Венеция. Там се показва негова серия картини, вдъхновена от такива италиански майстори, като Тинторето и Андреа Вичентино /до 29 октомври/. Огромните работи са нарисувани с цинк, олово, злато и съдържат фрагменти от дрехи и даже колички от супермаркети. „Надявам се, че тези работи ще намерят своя дом, където ще могат да съществуват като единен великолепен ансамбъл“ – казва Сирен. Засега тяхното бъдеще, по информация на представляващата Кифър галерия „Гагосиан“, още не е известно.

Превод – И. Димитрова

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20220726-xgxh/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s