Картина на Курбе с „тъмно минало“ бе намерена в британски музей

Гюстав Курбе. „Танцуващи деца под дърветата в Порт Берто“, Ок. 1863 г. Фрагмент.
Фотог.: The Fitzwilliam Museum, Cambridge

Музеят на Фицуилям към Кембриджския университет моли всички, които знаят нещо за картината на Гюстав Курбе „Танцуващи деца под дърветата в Порт Берто“, вероятно конфискувана за колекцията на Херман Гьоринг, да се откликнат

МАРТИН БЕЙЛИ

16.06.2022 г.

Прекрасният пейзаж на Гюстав Курбе, който се съхранява в Музея на Фицуилям към Кембриджския университет, най-вероятно е бил незаконно иззет от неговия предишен собственик от нацистите в окупираната Франция. Както стана известно, искът за връщане на картината наскоро е бил подаден в британския комитет, занимаващ се с културните ценности, заграбени от фашистите.

Картината „Танцуващи под дърветата деца в Порт Берто“ /La Ronde Enfantine/ е била дарена на музея през 1951 г. И точно това платно може би е било част от колекциите на един от най-близките съратници на Хитлер – Херман Гьоринг, а след това на външния министър на нацистка Германия – Йоахим фон Рибентроп.

Сцената с децата е била нарисувана около 1863 г., когато Курбе гостува на своя покровител Етиен Бодри в Сент, западна Франция. Върху платното е изобразена група, танцуващи в гората деца, осветена от слънцето. Първият му собственик е бил Бодри, а после историята на пейзажа потъва в тайна за много десетилетия.

До неотдавна в Музея на Фицуилям не са знаели, къде се е намирала картината в периода 1933-1945 г. Но журналистите на изданието „The Art Newspaper“ предполагат, че това напълно възможно е работата под название „Горска сцена“, фигурираща в отчета на армията на САЩ от 15 август 1945 г. за произведения на изкуството, заграбени от немските окупатори във Франция. „Горската сцена“ има на практика същите размери (67/53 см), както и творбата от Музея на Фицуилям. В отчета пише, че тя е била конфискувана през 1941 г. от нацистка група, известна като Щаб на райхслайтера Розенберг, занимавала се с принудително изземване на културни ценности, а след това е взета от Гьоринг за неговата лична колекция. Най-вероятно тя  е била иззета от еврейски собственик във Франция. След това, произведението е било сред тези, които са разменили, за своите колекции, Гьоринг и Рибентроп през 1942 г. Вторият, между другото, е бил голям почитател на френската живопис от 19 век и е притежавал няколко работи на Курбе. За това, какво се случва с картината по-нататък информация няма.

Музей на Фицуилям към Кембриджския университет.
Фотог.: The Fitzwilliam Museum, Cambridge

Съгласно новите изследвания, проведени от кембриджския музей, „Танцуващите деца“, след войната са се намирали при цюрихския арт-дилър Курт Майснер, който през 1951 г. продава работата на лондонския си колега Артър Тот. Откупува я деканът на университета в Йорк, а през 1951 г. дарява картината на Музея на Фицуилям.

Искът за връщане на творбата ще бъде разгледан от правителствения комитет, който трябва да подготви отчет и препоръки до министъра на културата на Великобритания. На експертите им предстои да разгледат два ключови въпроса – „Горска сцена“ и „Танцуващи деца“ едно и също произведение ли са, и ако да, кой е бил неговият довоенен собственик, загубил картината при идването на нацистите?

Превод – И. Димитрова

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20220616-giat/

Преводът се публикува с малки съкращения.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s