Изкуство по рецепта – във Франция се наблюдава бум на арт-терапията

Павилионът ще бъде построен по проект на Freaks Architects. Рендер: Freaks Architects

Новият специализиран павилион в парижкия Пале дьо Токио ще стане още един белег на това модно увлечение. Въпреки че примерите за арт-терапевтични практики са повече в регионите, например в Лил, а не в столицата

САРА БЕЛМОН

28.04.2022 г.

Музеят на съвременното изкуство Пале дьо Токио в Париж ще завърши празнуването на своя 20-годишен юбилей през декември с откриването на новия „център за арт-терапия“, където ще се организират програми, популяризиращи изкуството като прекрасно средство за лечение.

Павилионът с площ 700 кв. м ще бъде издигнат на първия етаж, по проект на Freaks Architects. Той ще има названието НАМО, което е съзвучно с френското hameau, т.е. „село“. По мнението на Танги Пелетие, директора по обществени програми на музея, това трябва да бъде „камера за трансформация, инструмент за промяна на посетителския опит и разширяване на аудиторията за сметка на хора с ограничени физически възможности или представители на националните малцинства, при това даже в тези периоди, когато няма изложби в сградата“.

Проектът, частично финансиран от мецената Джонатан К.С. Чой, представител на хонгконгската Sunwah Group, включва три основни пространства. В „Салона на позитивизма“ се планира провеждането на срещи с психиатри, арт-терапевти, педагози и други специалисти. По-нататък следват три модулни въртящи се конструкции със стени, които могат да се използват като телевизионни екрани или класни дъски в зависимост от мероприятието. Спираловидната стълба и асансьорът водят към полуетаж, където ще се намира лаборатория с 3D-принтери и друга апаратура. В павилиона ще е възможно да се провеждат едновременно от 3 до 6 майсторски класа. Проектът на стойност 1 млн. евро, започнат в края на 2018 г., е посветен на психическото здраве; концепцията му се опира на отдавнашното партньорство на музея с различни медицински и социални организации. Създателите на НАМО се вдъхновяват също от работилницата за арт-терапия на Монреалския музей за изящни изкуства, създадена през 2016 г. Между другото, Пелетие казва, че Пале дьо Токио се е научил на много повече неща благодарение на сътрудничеството с местни организации, като например благотворителните асоциации France Alzheimer и болницата Салпетриер.

Арт-терапията е препоръчителна даже за най-малките музейни посетители
Фото: Aurelie Cenno

HAMO е първият проект във Франция на границата на изкуството и лекуването, построен на територията на културен център. Въпреки че пионер в това направление е Дворецът за изящни изкуства в Лил – единственият френски музей, където работи щатен арт-терапевт. Както казва Жулиен Бартелеми, ръководител на службата за обществени програми, идеята е била осъществена през 2012 г., като поддръжка на сътрудниците с аутизъм. В резултат на това, обаче, арт-терапевтът Паскалин Бонав „става такъв ценен актив за нашия екип, че след година я назначихме на щат“.

Успоредно на това, Лувърът в Ланс – регионален музей, спътник на знаменитата парижка институция, в сътрудничество с двама арт-терапевти от асоциацията L’Art & Fact наскоро започна „Лувър-терапия“ – серия от семинари, основани на идеята, че музейният опит сам по себе си може да бъде полезен за здравето. „Ако само можехме да убедим лекарите да предписват посещение на Лувъра в Ланс, както при всяко друго лечение!“ – казва отговорната за програмата Гунила Лапуант. Тя отбелязва, че подобен опит имат вече Канада и Белгия.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20220428-wngi/

Превод от руски език – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s