Националният музей в Багдад отвори врати след тригодишна пауза

Асирийски евнуси, носещи трона на Саргон II. Фрагмент от релефа.
Фото: Wikimedia Commons

Разграбеният по време на войната в Ирак през 2003 г. музей, който продължи работа едва след 12 години, затвори врати през 2019 г. поради антиправителствени протести, а после заради пандемията

ХАДАНИ ДИТМАРС

05.04.2022

Тази съкровищница на древни месопотамски и ислямски артефакти, основана през 1923 г. и разграбена след военната интервенция на САЩ през 2003 г. в Ирак, официално започна работа през 2015 г. Но преди три години отново се наложи да затвори врати – на вълната на антиправителственото протестно движение, което по-късно бе жестоко потушено.

Главата на иракския Съвет за древности и наследство Лайт Маджид Хюсеин разказа пред агенция „Франс прес“, че проточилото се закриване е било свързано и с короновируса. Канцеларията на министър-председателя Мустафа ал-Казими съобщи в Туитър, че откриването на музея е било предшествано от „дълъг период ремонтно-технически и възстановителни работи“.

Редица международни организации взеха участие във възстановяването на музея, след като бе разграбен по време на инвазията от 2003 г. Тогава молбите на сътрудниците на музея за защита бяха игнорирани, а министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд коментира действията на мародерите в следвоенния град с известните думи „всичко се случва“.  

Националият музей на Ирак.
Фото: Wikimedia Commons

Веднага след разграбването ЮНЕСКО организира специална мисия за търсене на откраднатите културни обекти и инвентаризации на музея, а през миналата година му дари оборудване и материали за реставрация и съхранение на експонатите. В периода от 2003 до 2012 г., във възстановителните работи взе участие и италиано-иракският Център за възстановяване на паметници.

Първата иракска жена, изучавала археология зад граница и получила докторска степен в тази област – Ламия ал-Гайлани Вер – имаше активна роля в работата по защита на музея, както до, така и след военната интервенция.

Значителна вреда на културното наследство на Ирак нанесоха, още преди войната, дванадесетгодишните санкции на ООН. След това то страдаше от последвалите инвазията хаос и безвластие. В резултат на големите санкции музеят бе лишен от необходимите за реставрация химически продукти, които не бяха пропускани през границата, а също така от хлор за прочистване на водата и резервни части за инфраструктурата. В периода 2014 – 2017 г. към тези трудности се добавиха действията на терористите от т.нар. Ислямска държава /ИДИЛ/, които унищожаваха обекти на културното наследство и незаконно продаваха древните артефакти зад граница.

Глава на лъв. 2112-2004 г. до н.е.
Фото: EPA/AHMED JALI/TASS

До днес бяха върнати само една трета от 15 хиляди обекти, откраднати от музея през 2003 г. Общо, през миналата година, на правителството на Ирак бяха върнати над 18 хиляди артефакти, по-голямата част от САЩ, в това число, ценната глинена плоча с откъс от „Епос за Гилгамеш“, чиято възраст е около 3,5 хил. години. Сред върналите се в експозицията древни съкровища са също две статуи ламасу – крилати бикове с човешки глави (883–859 до н.е.). Те са от двореца на асирийския цар Ашурнацирапал II в Нимруд и говорят за несъкрушимостта на древната иракска култура, преживяла столетия войни и инвазии.

Превод – И. Димитрова

Източник https://www.theartnewspaper.ru/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s