Катарина Фрич и Сесилия Викуня ще получат «златни лъвове» за принос във визуалното изкуство

Чилийската художничка Сесилия Викуня и германската художничка Катарина Фрич.
Фото: (Cecilia) William Jess Laird; (Katharina) Janna Grak

Художничките ще вземат участие в основния проект на Венецианското биенале на съвременното изкуство „Млякото на съновиденията“ и трябва да получат наградите в деня на откриването на международната изложба

ГАРЕТ ХАРИС

09.03.2022 г.

Германската художничка Катарина Фрич (р. 1956) и чилийската художничка Сесилия Викуня (р. 1948)  ще получат почетни „златни лъвове“ на Венецианското биенале за принос към съвременното изкуство. Техните имена бяха назовани от Чечилия Алемани – куратор на основния проект на 59-ото Международно биенале във Венеция, което ще започне на 23 април и ще продължи до 27 ноември. Работите на Фрич и Викуня са включени в основния проект „Мляко на съновиденията“. Наградите ще бъдат връчени на художничките в деня на откриването на биеналето.

Катарина Фрич. «Кралят на плъховете». 1993. Фото: Matthew Marks Gallery

„Приносът на Катарина Фрич към съвременното изкуство, особено в скулптурата, е неоценим, – се казва в изявлението на Ч. Алемани – Тя създава произведения – едновременно хиперреалистични и причудливи – копия на предмети, животни и хора, точно възпроизведени във всеки детайл, но превърнати в свръхестествени видения“. Алемани описва, как за първи път вижда работа на Фрич на Венецианското биенале през 1999 г., курирано от Харалд Зееман /известен швейцарски куратор и изкуствовед/. Ч. Алемани си спомня: „Грандиозното произведение, запълнило главната зала на централния павилион, се наричаше „Кралят на плъховете“. Това бе скулптура, в която група от огромни гризачи се бе събрала в кръг, в някакъв странен магически ритуал, сплитайки една с друга опашките си“. Сред най-известните работи на К. Фрич е и гигантската скулптура на син петел, поставена върху четвъртия постамент на Трафалгарския площад в Лондон през 2013 г. Руските зрители видяха работи на Катарина Фрич на изложбата „Manifesta“ в Държавния Ермитаж, през 2014 г.

Сесилия Викуня. Balsa Snake Raft to Escape the Flood. 2017.

Сесилия Викуня е художник и поет, посветил живота си на превода и съхраняването на наследството на латиноамериканските писатели, което в противен случай би могло да бъде загубено. Ч. Алемани споделя: „Викуня освен това е активист, борещ се за правата на коренните народи в Чили и други страни на Латинска Америка. Тя работи в различни жанрове – от живописта до пърформанса и сложните асамблажи. Нейният художествен език се основава на дълбокото увлечение по традициите на коренните народи и незападната територия на познанието“. Най-известните работи на Викуня са инсталации от ярко червена вълна, препращащи към древната система за смятане с възли и писмеността на инките – кипу.

Само веднъж две художнички са били едновременно отличени с венецианската награда за изкуство – през 2013 г., когато куратор на биеналето бе Масимилиано Джони. Тогава „лъвове“ получиха Мария Ласниг и Мариса Мерц.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20220309-jmyf/

Статията се публикува с малки съкращения.

Преводач – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s