Неочаквана подробност бе открита на картина от изложбата „Пътешествията на Дюрер. Странстванията на един художник от епохата на Възраждането“, провеждаща се в Националната галерия в Лондон

МАРТИН БЕЙЛИ

17.02.2022 г.

Албрехт Дюрер. «Празникът на венците от рози». Копие. Около 1600.
Фотог.: Kunsthistorisches Museum, Vienna

На изложбата в лондонската Национална галерия, върху ранното копие на олтарната картина на Албрехт Дюрер „Празникът на венците от рози“, може да се види старателно нарисувана муха. По-голямата част от посетителите не обръщат внимание на това насекомо, но забелязвайки го веднъж, не могат вече да го подминат.

Мухата се намира почти в центъра на композицията – върху плата, покриващ коленете на Богородица, точно между младенеца Христос и императора на Свещената Римска империя Максимилиан І. Насекомото е нарисувано в естествена големина, а хората – наполовина по-малки. Затова се създава впечатление, че Дюрер сякаш е изобразил мухата, кацнала на повърхността на картината.

Копието на олтарната композиция в лондонската изложба, провеждаща се до 27 февруари, бе предоставено от Музея за история на изкуствата във Виена. Оригиналът, който не е показан, е датиран от 1506 г. и е бил нарисуван по време на посещението на художника във Венеция. Олтарът може би е бил повреден 100 години по-късно, при неговото превозване до Прага през Алпите, или по време на Тридесетгодишната война (1618-1648 г.). В някък момент произведението губи голяма част от цветната си (пигментна) повърхност. Панелът, който сега се съхранява в Националната галерия в Прага, от ХVІІ век насам е бил няколко пъти сериозно реставриран. Така че там мухата отдавна е изчезнала – или се е отлюспила, или пък реставраторите са я замазали, смятайки я за неуместна. Възможно е също да е била добавена върху копието по-късно.

Но със сигурност е известно, че Дюрер е изобразил насекомото върху картината. В стихотворение, написано година след завършването на произведението, той е определян като „живописеца на дръзката муха“. Олга Коткова – куротор на живописния отдел на пражката Национална галерия – е убедена, че е имало муха в оригинала. Копието на олтарния образ, на което насекомото се е съхранило, се датира примерно от 1600 г. и е прерисувано непосредствено от оригинала.

Албрехт Дюрер. «Празникът на венците от рози». Копие. Около 1600. Фрагмент. Фотог.: Kunsthistorisches Museum, Vienna

Може да изглежда като кощунство, че някаква муха е кацнала почти по средата, между краката на младенеца Христос и поставените за молитва ръце на императора. Откъде тогава се е взела? Сюзън Фойстър, кураторът на лондонската изложба, излезе с две версии. Първо, това може да бъде символ на тленността или злото, второ – опит да се привлече вниманието към майсторството на художника. Имайки предвид безспорния талант на Дюрер и неговата огромна самоувереност, със сигурност може да се предположи, че мухата е служила като реклама за неговото майсторство и изкусно владеене на четката. Но на църковния олтар тя може да се види само от близко разстояние, затова, най-вероятно по-голямата част от енориашите просто не са я забелязвали.

Художникът нарочно изобразява насекомото между Христос и императора. Ако това е символ на тленността, то мухата може да бъде препратка към бъдещото разпятие. Но мухите не са от най-приятните същества и често се асоциират с лоши неща, така че тази теза едва ли е неоспорима. Може би Христос възнамерява да смачка насекомото с крак, което би символизирало победата над злото. Едно е сигурно – даже пет века по-късно реалистичното изображение на мухата на Дюрер остава загадка за експертите.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20220217-yhpu/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s