В най-малки подробности – фреските на Мазачо и Липи могат да се разгледат от строителни скелета

Фреските в капела Бранкачи.
Фотог.: Web Gallery of Art

Капела Бранкачи се реставрира, но не е затворена. От 4 февруари туристите могат да разгледат знаменитите фрески от максимална близост

София Багдасарова

31.01.2022 г.

Капела Бранкачи в църквата Санта-Мария дел Кармине във Флоренция с епохалните фрески на Мазачо, Мазолино и Филипо Липи от XIV–XV в. е достъпна за оглед от нов ракурс – толкова близък, от какъвто не са могли да гледат самите автори. От края на ноември миналата година капелата, част от Градските музеи на Флоренция, е затворена за реставрация. За това време вътре бяха изградени строителни скелета за реставраторите и от 4 февруари за туристите бе отрит достъпът до тях.

Реставрационните дейности в капелата е планирано да приключат до една година. Те са част от подробната програма за изследване и съхранение, разработена от властите, от италианския „Научен институт за културно наследство“, институцията „Opificio di Pietra Dure“, американската „Фондация на приятелите на Флоренция“ и фондацията на Джей Прицкер.

В капелата бяха издигнати строителни скелета за реставраторите и от 4 февруари бе открит достъпът за туристи. Фотог.: Città di Firenze

Последната реставрация на капела Бранкачи се проведе през 80-те години. През ноември 2020 г., в нея бе направен първоначален оглед, в хода на който бяха отбелязани редица критически проблеми от гледна точка на съхранението и бе решено, да бъдат стабилизирани отделни участъци. Сега се провеждат изследвания в различни диапазони на електромагнитния спектър, от видимия до инфрачервения, за да се проявят областите с аномалии, скрити при един обикновен визуален оглед.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20220131-kegv/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s