Футуристите от колекцията на Джани Матиоли ще бъдат предадени на миланския музей „Новеченто“

Картините от най-значимата в света частна сбирка на италиански футуристи, които не станаха собственост на Пинакотека Брера, могат да бъдат видяни до средата на януари в Москва, в Пушкинския музей. След това, поне пет години ще бъдат показвани от музея „Новеченто“

ДЖЕЙМС ИМАМ, 09.12.2021 г.

Карло Кара, „Преследване“, 1915 г.
Фотогр.: ГМИИ имени А.С.Пушкина

Музеят „Новеченто“ изпревари Пинакотека Брера, получавайки най-значимата в света частна сбирка на италиански футуристи. Двата музея се намират в Милано, на 15 минути пешеходно разстояние един от друг, при това пинакотеката е даже по-голяма. Колекцията на Джани Матиоли се оценява на 143 милиона € и включва 26 работи на такива художници като Джакомо Бала, Умберто Бочони, Фортунато Деперо, Карло Кара, Амедео Модилияни и Джорджо Моранди. Заедно с още 35 произведения от музея „Новеченто“ тя ще образува, по мнение на експертите, нямаща аналалог колекция, посветена на това художествено направление.

Сбирката, създадена от търговеца на памук Джани Матиоли в първото десетилетие след Втората световна война и включваща такива знакови работи, като версията на картината на Бала „Меркурий минава пред Слънцето“ (1914), бе обявена от италианските власти за „неделима и уникална“ през 1973 г. От 1977 до 2015 г. тя бе изложена в музея на Пеги Гугенхайм във Венеция, неотдавна бе показана в Държавния Руски музей в Санкт Петербург, а сега гостува на Пушкинския музей. Съдейки по уговорката, за която бе обявено през септември, колекцията ще стане собственост на миланския музей „Новеченто“ и ще се предостави безвъзмездно на институцията в продължение на 5 години, започвайки от идната пролет.

 Сега работите от колекцията на Джани Матиоли гостуват в Пушкинския музей.
Фотогр.: ГМИИ имени А.С.Пушкина

Италианските медии представиха тази новина като тежък удар за държавната Пинакотека Брера. Нейното палацо Читерио – сграда от ХVIII век, придобита през 1972 г. за произведения на изкуството, създадени през ХХ век – вече отдавна се разглеждаше като новия дом за колекцията на Матиоли. Вестникът Corriere della Sera още през 1975 г. предположи, че тези картини ще се съхраняват именно там. През 2017 г. пинакотеката обяви официално, че работите ще бъдат изложени в палацо Читерио, който трябваше да се открие през 2018 г.  

Но постоянното задържане в крайна сметка разруши тези планове. След като през 2018 г., след многочислени отлагания, най-накрая бе завършена реконструкцията на двореца, директорът на музея – Джеймс Бредбърн, предложи да се направят редица изменения. Алберто Бонизоли, заемащ в този момент поста на министър на културата, прие неговите предложения, но скоро, след смяната на правителството, подаде оставка. Дж. Бредбърн бе принуден повторно да представи своите планове, които бяха окончателно утвърдени чак през януари 2021 г. Сега откриването на Читерио е планирано за 2022 г.

Колекцията на Джани Матиоли включва 26 работи.
Фотогр.: ГМИИ имени А.С.Пушкина

Междувременно, през юни 2021 г. започнаха преговори между Джакомо Роси, внук на Матиоли, настоящ собственик на колекцията, и музея „Новеченто“, както сподели неговият директор Ана Мария Монталдо. По повод тези планове те се консултират с Дж. Бредбърн и по нейните думи „са си поговорили хубаво и с дълбоко уважение“. Тя уточни: „Бредбърн разбира, че няма да може да осигури нужните условия за колекцията на Матиоли до края на своя директорски мандат.“

Колекцията, по мнението на Мантолдо, „безусловно ще направи музея „Новеченто“ главния в света център на футуристическото изкуство“. На въпроса може ли петгодишният договор да бъде удължен за неопределен срок, тя отговори: „Милано е люлката на футуризма. Бъдещето на колекцията ще реши Провидението, но собственикът е винаги готов за преговори.“

След реорганизацията музеят „Новеченто“ пак отвори врати на 1 октомври. Работите от колекцията на Джани Матиоли ще бъдат разредени с произведения от постоянната експозиция, а изложбеното пространство ще се разшири. Планира се, през 2026 г., след реставрация да се открие кулата в двореца Аренгарио, където се намира музеят, което ще позволи неговата сбирка да се разшири още.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20211209-prfx/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s