Крехко и смело – съвременни художници изразяват себе си чрез муранско стъкло

Карен Ламонт. «Полулежащо ноктюрно 4». 2018. Стъкло, леене. Собственост на художничката. Фотог.: Государственный Эрмитаж/Courtesy the artist

„Glasstress“ отразява многообразието на съвременната художествена мисъл, обединено от стъклото

ВАДИМ МИХАЙЛОВ

14.09.2021

Тази изложба има дълга, но важна предистория. През 2009 г. венецианското „Студио Беренго“ измисля проекта „Glasstress“.  Свободният превод на названието означава “Разговаряйки на езика на стъклото“. За този период повече от 300 живописци, дизайнери и архитекти от цял свят, с помощта на стъклодуви, работещи в знаменитите ателиета на остров Мурано, въплътиха своите идеи в стъкло. Проектът се явява постоянен спътник на Венецианското биенале вече повече от 10 години и се показва в различни части на света. Идеята е проста – с помощта на арт-авторитети, широката публика да бъде убедена, че стъклото е не само посуда, полилеи и дрънкулки, с които са пълни сувенирните магазини в същото Мурано, но може да бъде материал за разговор за по-интересни и важни неща.

През 2015 г. в проекта сериозно се включи Ермитажът. В палацо Кавали – Франкети /Венеция/ се състоя изложбата „Glasstress 2015 Gotika“, организирана от музея съвместно със „Студио Беренго“ в паралелната програма на 56-то Венецианското биенале. Куратор бе Димитрий Озерков – главен по съвременното изкуство в Ермитажа. Тогава от Петербург пристигнаха доспехи и предмети за средновековни богослужения, изпълнени в стиловете на готиката и неоготиката. В диалог с тях влязоха стъклените обекти, измислени от Илия и Емилия Кабакови /“Арка на живота“/, Джейк и Динос Чапман /“Същото, но от стъкло“/, Ханс Оп де Бек /“Замразен натюрморт Vanitas”/. Тогава всички запомниха „Стъкленият Голям брат“ на китаеца Сун дун под формата на грамаден венециански полилей, от който във всички посоки стърчат камери за видеонаблюдение.

Сун Дун – „Стъкленият Голям брат“, 2015.

Сега дойде времето проектът да се покаже подобаващо в Русия, заемайки няколко десетки зали на Главния щаб /част от Ермитажа/ и представяйки 51 художника. „За нас бе интересно да покажем проекта „Glasstress“ на ермитажния зрител, свикнал да възприема стъклото по-скоро като наследство на приложно-декоративното изкуство. – казва съкураторът на изложбата Елисей Захаренков – Така се роди концепцията за преоткриване на стъклото като „прозорец към Европа“. Отчитайки, обаче, че проектът обединява художници от цял свят, се получи „прозорец към света“ – към бъдещето, което настъпва за стъклото в ателиетата на Мурано, т.е. един поглед върху това как традиционните технологии създават съвременно изкуство“.

Работата на класика на концептуализма Джоузеф Кошут „Всякакъв двуметров квадратен лист стъкло, опрян на всякаква стена“ е измислена още 1965 г., тук е нейната версия от 2009 г. Сред работите на големи съвременни класици на изложбата са „Свиване“ на Сезар и „Вечният емигрант“ на Илия и Емилия Кабакови. Известният британски скулптор Тони Краг също представи нови работи, а неговият провокативен белгийски колега – Ян Фабър –представи скулптура, наречена „Изпражняващите се гълъби на мира и летящи плъхове“.

Ханс Оп де Бек – “Замразен натюрморт Vanitas”, 2021. Работата е вдъхновена от класическия холандски натюрморт и неговото „поднаправление“, наречено Vanitas и представляващо алегорична композиция с череп в центъра.

Статията се публикува със съкращение.

Източник – https://www.theartnewspaper.ru/

Източник на ил. 2 –  https://bocamuseum.org/art/collection-highlights/painting-and-sculpture/glass-big-brother

Източник на ил. 3 – http://glasstress.org/my-product_tags/design/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s