Музеят за изобразителни изкуства на Сан Паоло ще бъде съединен със съседната 14-етажна сграда

Музеят за изобразителни изкуства на Сан Паоло.

Сега в залите на построения по проект на Лина Бо Барди музей е експониран само 1 % от неговата колекция, състояща се от 11 000 произведения.

ГАБРИЕЛА АНДЖЕЛЕТИ

30.08.2021

Един от най-големите и посещавани музеи на Латинска Америка – художественият музей на Сан Паоло на Асис Шатобриан (MASP) обяви за своето разширяване за сметка на 14-етажния блок, който го съединява с неговата историческа сграда чрез подземен тунел. Проектът е оценен на 33 млн. $ и ще бъде изцяло финансиран от частни инвеститори. В музея отбелязват, че това ще стане една от „най-големите благотворителни инициативи в Бразилия“.

В резултат MASP ще получи 7 000 кв. м допълнително пространство, в това число 7 изложбени зали с обща площ 2 600 кв. м, а също реставрационно ателие, помещения за провеждане на различни мероприятия, учебни аудитории, ресторант и магазини. Откриването е планирано за януари 2024 г.

Бразилският архитект от италиански произход Лина Бо Барди получава поръчката за проектиране на сградата на музея в края на 1940-те години. Нейният съпруг – писателят и куратор Пиетро Мария Барди, бива назначен за първи директор на музея, чието откриване се състоява през 1968 г. След завършването на всички дейности старата сграда ще бъде преименувана в чест на Лина, а новата ще бъде назована в чест на Пиетро Барди.

Художественият директор на MASP Адриано Педроза разказва, че настоящата площ на музея позволява да се експонира само около 1% от неговата колекция, която расте бързо в последните десетилетия и сега възлиза на 11 000 произведения на изкуството. „В сградата на Лина ние възнамеряваме да експонираме работи от постоянната колекция, а в новите зали с най-съвременно изложбено оборудване – да провеждаме временни изложби“.

Визуален проект за преустрояването на пространството на музея. Фотогр.: MASP

Съавтори на проекта са архитектът Жулио Невес, заемал поста на президент на MASP от 1995 до 2009 г. Той е автор на този проект и придобива сградата през 2000-те години. Негов съавтор е  архитектурното бюро Metro Arquitetos Associados, сътрудничало с музея над редица изложби, вкл. над получилата широко признание експозиция „Афроатлантически истории“.

Още за музея MASP :

Музеят е основан в 1947 г. от предприемача Асис Шатобриан и открит през 1968 година. Сградата на музея с геометрично-бетонна конструкция е сред забележителностите на Сан Паоло и един от главните символи на съвременната бразилска архитектура. Настоящата площ на музея е 10 000 кв. м. Той притежава и една от най-големите художествени библиотеки в страната. Колекцията на MASP е включена от Бразилския институт за история и изкуства в списъка на националното наследство на Бразилия.

Източници на статията – https://www.theartnewspaper.ru/posts/20210830-iwnp/

https://ru.wikipedia.org/

Източник на ил. 1 – https://www.viator.com/en-SG/tours/Sao-Paulo/Ticket-Art-Museum-of-Sao-Paulo/d5112-68768P319

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s