Британският художник Грейсън Пери подготвя паметник за края на пандемията

Камбаната-паметник трябва да прогони болестта и да защити стар леярен цех.

ГАРЕТ ХАРИС

17 май 2021 г.

Художникът Грейсън Пери. Фотогр.: EPA/NEIL HALL/ТАСС

Лауреатът на премията „Търнър“ и национална гордост на Великобритания – художникът Грейсън Пери, е решил да отлее камбана в чест на края на пандемията от COVID-19. Ако всичко тръгне по план, тя ще бъде готова, когато кризата премине, към края на 2021 г. „Диаметърът на камбаната на Грейсън ще бъде малко по-голям от метър. Тя трябва да тежи около тон, т.е. като размер да бъде съпоставима с камбаните на Биг-Бен“ – казва Адам Лоу – основател на фондация „Factum“, курираща проекта, която е сред водещите организации в областта на съхраняване на цифровото наследство. „Коронокамбаната“ ще бъде създадена в леярната „Pangolin“ в Глостършир – западна Англия.

Представителите на „Factum“ имат намерението в близко бъдеще да отлеят серия камбани, проектирани от художници, в бившия завод за камбани в района Уайтчапъл, в източен Лондон. Заводът, основан през 1570 г., е известен с това, че в него са видели бял свят знаменитите камбани на Биг-Бен или, например, филаделфийската камбана на Свободата – един от главните символи на американската борба за независимост. Собствениците на предприятието в четвърто поколение – Алън и Катрин Хюз, управляващи го вече 45 години, го продават през 2017 г. на предприемача Винсънт Голдштайн. Той отстъпва завода на американската инвестиционна група „Raycliff“. Новите собственици планират да запазят самата сграда, но да съборят пристройката от 1980-те години в задния двор на участъка. Това се прави с цел да се освободи достъпа на автомобили към бутиковия хотел, както и към планираните кафенета и ателиета за креативни бизнес-проекти на същата улица.

Църковни камбани в ателието на леярния завод в Уайтчапъл. Около 1880 г. Фотог.: State Library of New South Wales

Над 8 000 граждани официално са се изказали против плана на „Raycliff“, а двете протестни петиции са подписани от общо 27 000 човека. Кампанията против преустройството е поддържана от известния художник Антъни Гормли, директора на музея „Виктория и Албърт“ Тристрам Хънт, от бившия изпълнителен директор на Кралската художествена академия Сър Чарлз Саумарез Смит. Организацията за съхранение на историческото наследство “Re-form Heritage“, обединена с фондацията „Factum“, иска да откупи леярната и другите сгради, и да основе благотворителен тръст, който ще поддържа дейността на завода. Там също ще се съхранява архив от звукозаписи и 3D-сканове на камбаните, направени във Великобритания.

Обаче „Raycliff“ явно имат свой план. По думите на Уил Бърджес от „31/44 Architects“, новата леярна на старото място „ще бъде предоставена за управление на „AB Fine Art Foundry“ и инженеринговата компания с 200-годишна история Westley Group“. Именно на тях са доверили лиценза за производство на големите уайтчапълски камбани предишните собственици – семейство Хюз. „Сега те ще направят фабриката свой лондонски дом, продължавайки производството и продажбата на неголеми камбани“ – уверява Бърджес. 

Какво бъдеще ще има заводът, ще разберем в най-близко време.

Грейсън Пери /Grayson Perry/ е английски художник, писател и телевизионен оператор, роден през 1960 г. Той е известен със своите керамични вази, гоблени и облекло, както и с наблюденията си върху съвременната художествена сцена – изт. Википедия.

Проектирана от Грейсън Пери къща в Есекс, чиято цел е създаването на архитектура, хармонираща с природния пейзаж.

Превод – И. Димитрова

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/posts/9069/

Източник на ил. 3 – https://bg.furniturehomewares.com/2014-08-07-house-for-essex-grayson-perry-fat-alain-de-botton-living-architecture-first-photographs

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s