Преместването на мумиите от стария музей в Кайро в новия премина под формата на парад

Царските мумии бяха превозени в новия музеен комплекс – Националния музей на египетската цивилизация

СОФИЯ БАГДАСАРОВА

5 април 2021 г.

„Златният парад на фараоните“ в Кайро. Фотог.: Mohamed Hossam/EPA/TASS

На 3 април в столицата на Египет се проведе тържествена церемония по превоза на 22 царски мумии от едната музейна сграда в другата. Действието бе представено като разкошно театрално шоу – „Златният парад на фараоните“ – и бе показано в пряк ефир.

Телата бяха извозени в саркофази от старата сграда на Египетския национален музей на пл. Тахрир в центъра на Кайро. Те бяха преместени в новия музеен комплекс – Националния музей на египетската цивилизация (NMEC), построен в каирския квартал Фустат. Залата на мумиите там ще се открие на 18 април, се съобщава на официалния сайт на музея.

В кортежа от златни катафалки в египетски стил бяха превозени 18 тела на царе и 4 на царици от XVII–XX династии, включително на световноизвестните фараони Рамзес II, Тутмос III и Сети I, както и на цариците Хатшепсут, Меритамон и Нефертари.  Въпреки че са починали преди хиляди години, преместването на мумиите бе представено като препогребване на държавни глави, имайки предвид значението на тези фигури за историята на страната. Затова, например, египетските военни дадоха почетен салют с пушки.

Катафалките са оформени специално за церемонията.

По маршрута на катафалките бе подреден почетен конен караул от съвременни военни и също от реконструирани древноегипетски бойни колесници с истински коне, управлявани от водачи в исторически костюми. В шествието взеха участие мъже и жени, облечени в костюми на древни жреци, държащи в ръце светещи съдове и платнища.

Предаването бе разнообразено от танцови номера, изпълнявани от артисти в стилизирани костюми на фона на най-знаменитите египетски забележителности – от пирамидите до храма на Хатшепсут. Предаването вървеше под акомпанимента на тържествена класическа музика, написана специално за това събитие.

Самата церемония продължи около час, като в записа, публикуван от министерството на туризма и антиките на Египет в „Ютуб“, тя бе предшествана от предисловие с толк-шоу, интервю и т.н. с продължителност час и половина. Пристигащите мумии на фараоните бяха посрещнати от президента на Египет Абдел Фатах ас-Сиси.

Маска от саркофага на жрицата Туя – прабаба на Тутанкамон. Тя ще сред ценностите, които ще заемат мястото на съкровищата на Тутанкамон в сградата на стария музей.

Националният музей на египетската цивилизация, чието строителство премина практически незабелязано на фона на постоянните новини за пренасянето на датите на откриването на Големия Египетски музей до Великите пирамиди, ще бъде посветен на всички периоди на египетската история. Неговите експонати ще разкажат, освен за доисторическата и царската епохи, за раннохристиянското време, ислямското изкуство, новата история, а също за съвременните египтяни от ХХI век. Мавзолеят с царските мумии ще стане ядро на този музей. Това е първият в Египет музей, посветен на всички периоди от неговата история – от началото до наши дни, съобщава сайтът на ЮНЕСКО. Организацията консултира правителството на страната по въпросите, свързани със създаването на тази институция. ЮНЕСКО се обръща по повод на откриването на подобен музей още през 1982 г. Неговият проект е разработен от египетския архитект Ел-Газали Косейба. Изложбените пространства са дело на японския архитект Арата Исодзаки. Първата копка е направена през 2002 г. През 2017 г. музеят частично отваря врати.

Решението за преместване на мумиите е свързано с това, че старата сграда на каирския музей постепенно се освобождава от колосалното количество натрупани там предмети. По-голямата част от тях ще отиде в Големия Египетски музей, чието откриване е планирано за юни месец.

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/posts/8955/

Източник на ил. 3 – https://rg.ru/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s