Скъпоценният космос – изложба на бижута, посветени на Юри Гагарин

В чест на юбилея от полета на Юри Гагарин (1961 – 2021 г.) Музеите на Московския Кремъл за първи път представят авангардна колекция украшения на руската художничка Надежда Леже (известна като Надя Леже), създадена преди половин век и посветена на първия космонавт.

МИЛЕНА ОРЛОВА

9 април 2021 г.

Надежда Леже. Фотография: Succession Nadia Léger 

За директора на Музеите на Московския Кремъл – Елена Гагарина – 12 април е не само общочовешки празник, но и личен – семеен. Голямата дъщеря на първия космонавт става директор на най-централния руски музей точно преди 20 години – това е още една кръгла дата. Изказалият се на откриването на изложбата Михаил Швидко – специален представител по въпросите на международното културно сътрудничество на президента на Русия, разказа, че самият той, като момче, възприел полета на Гагарин като „огромно щастие“ и много хора се чувствали така. „Това бе миг на велико щастие, нобяснимо, непонятно, това щастие от полета бе съвършено невероятно.“ По неговите думи, идеята да се измисли такава изложба е чудесна, защото въпреки че тя е малка, изложбата отразява „великите мечти на човечеството“.

Надя Леже. Брошка Pegasus. 1970. Фотогр.: Музеи Московского Кремля

Надежда Ходасевич-Леже (1904–1982), чийто дълъг живот също е бил един удивителен полет – от многодетно селско семейство в село Осетище, Минска губерния (днес Беларус) до Париж (на просторите на световното изкуство) – възприема полета на човека в космоса като чудо и осъществяване на пророчествата на един от нейните учители – Казимир Малевич. Именно той в своите супрематични картини показва света без земно притегляне. Изложбата е наречена „Супрематично предсказание“, тъй като по свидетелства на очевидци, Надежда Леже, впечатлена от полета на Гагарин, разопакова кутиите си с ранни рисунки от 1920-те години, създадени под влияние на идеите на УНОВИС (авангардно художествено движение, основано от К. Малевич във Витебск, Беларус – бел.пр.) и създава техни нови версии. По тази причина нейните супрематични работи имат две дати (например, 1920/1968). Рисунките, а пропо, са направени преди съдбовната среща на Надя с Фернан Леже, чиято жена в последствие тя става. На изложбата са показани няколко такива листа и също създаден от Фернан Леже портрет на Надежда през 1948 г., от колекцията на Музея за изобразителни изкуства „А.С. Пушкин“. Моливната рисунка на Пикасо от 1961 г., където портретът на Юри Гагарин в космически шлем е вписан в силуета на летяща птица, е предоставен от сем. Карисалови.

Надя Леже. Брошка Polaris. 1970. Фотог.: Музеи Московского Кремля

Главната сензация на изложбата, обаче, е комплект бижута, създадени от Надежда Леже през 1970 г. в супрематичен стил. Тази колекция от 37 предмета – основно брошки, но също пръстени и гривни-часовници – за първи път се показва изцяло. По думите на куратора на изложбата, оглавяваща в музея отдела за съвременно изкуство – Лариса Пешехонова, тези неща не трябва да се възприемат само като приложни, въпреки че всички брошки имат игли. Това са фактически миниатюрни скулптури от платина, злато и брилянти. Украшенията носят имената на планети и съзвездия – „Луна“, „Касиопея“, „Андромеда“. Кураторът разказва, че върху предметите има посочен тираж – 30, но засега не е изяснено, съществува ли тази колекция на друго място в същия „пълен“ вид. Единствено се знае, че Пиер Карден е притежавал няколко от „космическите“ брошки.

Фернан Леже. „Портрет на Надя с цвете“. Около 1948. От сбирката на Държавния художествен музей на името на А.С. Пушкин. Фотогр.: Государственный музей изобразительных искусств имени А.С.Пушкина

Надежда Леже приподнася колекцията, която се съхранява в Музеите на Московския Кремъл, като подарък на съветското правителство през 1976 г. „Комунистката-милиардер“, както някой я нарекъл на откриването, проявявала към своята родина невероятна щедрост, дарявайки на съветските музеи не само свои работи. Благодарение на нея, Фернан Леже става един от малкото модернисти, официално признат в СССР. За града на учените Дубна Надежда създава серия мозайки, включително с изображение на Юри Гагарин. Въпреки това, човек остава с впечатление, че Надя Леже е неизвестна художничка с много гръмко име. Лариса Пешехонова разказва, че през 2019 г., в Париж, излиза монография за нея с говорещото название „Надя Леже. Необикновената история на жена в сянка“. Надявам се, че изложбата в Музеите на Кремъл ще извади тази забележителна жена от сянката.

Брошка Lune. 1970. Фото: Музеи Московского Кремля


Превод – И. Димитрова

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/posts/8976/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s