Откриването на светещата кула „Luma Arles“ на големия американски архитект Франк Гери е планирано за юни

Необичайната сграда ще стане център на нов арт-квартал в Южна Франция

ГАРЕТ ХАРИС

2 април 2021 г.


Кулата „Luma Arles“ на Франк Гери в Арл. Фотогр.: Herve Hote

През това лято архитектът Франк Гери ще представи в Арл (Южна Франция) своята нова смайваща сграда-кула, облицована с 11 хил. панела от нераждаема стомана. Строителството се провежда на територията на Luma Arles – културен комплекс с площ 10,93 хектара, основан от Мая Хофман – наследничка на швейцарска фармацевтична династия и колекционер на съвременно изкуство.

Кулата на Гери ще стане централен обект на новия арт-квартал, който официално ще се открие на 26 юни (ако позволят свързаните с Ковид-19 ограничения). В сградата ще се разполагат изложбени галерии, пространства за специални проекти, конферентни зали.

Кулата „Luma Arles“ на Франк Гери в Арл. Фотогр.: Adrian Deweerdt

„Ние искаме сградата да препраща към местното наследство, започвайки със „Звездната нощ“ на ван Гог, изобразяваща нощния Арл, както и към природата с нейния скален релеф. А централният обем на сградата напомня структурата на разположения тук римски амфитеатър“ – отбелязва архитектът, неотдавна построил в Париж сградата на фондация „Louis Vuitton“.

Ню-йоркската фирма „Selldorf Architects“ провежда на територията „Luma Arles“ реконструкция на четири индустриални постройки, които по-рано са заемани от производствени цехове и железопътно депо. Сега тези просторни съоръжения служат като пространство за инсталации и художествени резиденции; от 2008 г. тук показват свои работи повече от 100 художника, в това число Жанел Мухоли (Южна Африка), Колиър Шор (САЩ) и Джордан Уолфсън (САЩ). Сградите в комплекса „Luma Arles“ се обединяват от парк, направен по проект на белгийското архитектурно бюро „Bas Smets“.

Мая Хофман основава фондация „Lumа“ през 2004 г. Задачата на фондацията е „да дава на художниците възможност да експериментират и творят съвместно с други художници, работещи в различни дисциплини, с куратори и пред разнообразна публика“ – се казва в прес-съобщението.

По-рано писахме за това, че фондацията „Luma“ отделя 100 млн. € за проект за град на изкуствата в Арл. От фонда се отказаха да коментират колко в крайна сметка са стрували дейностите, аргументирайки се с това, че частните организации могат да не разкриват финансова информация.

Кулата „Luma Arles“ на Франк Гери в Арл. Фотогр.: Adrian Deweerdt

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/posts/8949/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s