Cтрийт-арт художникът JR създаде оптическа илюзия на палацо Строци

Новата работа на JR (Жан Рене) с названието „Рана“ върху фасадата на флорентийския палацо Строци е посветена на трудностите с достъпа до култура в епохата на COVID-19 и препраща в това число към „Пролетта“ и „Раждането на Венера“ на Ботичели

ГАРЕТ ХАРИС

23 МАРТ 2021 г.

  •  
Новата работа на JR с названието „Рана“ върху фасадата на Палацо Строци, 2021. Фотогр. : JR/Palazzo Strozzi

Френският стрийт-арт художник JR (Жан Рене) завърши една от най-грандиозните си работи върху фасадата на Палацо Строци във Флоренция, създавайки илюзия за 28-метрова пукнатина, която като че ли разкъсва сградата на две. През тази пукнатина на творбата, наречена La Ferita („Рана“), се виждат картините „Пролет“ (ок. 1477) и „Раждането на Венера“ (ок. 1485) на Ботичели, които всъщност се намират в Галерия Уфици.

По този начин фондацията на Палацо Строци обяви началото на „Програмата за бъдеще на изкуството“, включваща ежегодното поръчване на произведения на публичното изкуство за Флоренция. Програмата се осъществява при поддръжката на филантропа Анди Бианкеди, собственик на миланска фирма, специализираща се в недвижимостта. Информацията за бъдещи проекти ще бъде разкрита по-нататък; засега в ренесансовото палацо е планирано, за октомври, откриването на изложба на американския художник Джеф Кунс (сега пространството е затворено поради Ковида).

Монтаж на новата работа на JR с названието „Рана“ на фасадата на палацо Строци. 2021. Фотогр.: Martino Margheri

„Смятам, че е много уместно, че ние започваме тази програма с нова работа на JR под названието „Рана“. Това е ярко изказване за сложностите, свързани с достъпа до култура в епохата на COVID-19, но едновременно това е символ на свободата, творческите сили и съучастието, а също възможност по абсолютно нов начин да се привлече публика“ – пише в прес-съобщението си генералният директор на фонда на палацо Строци – Артуро Галансино.

Тази работа е най-новата от поредицата гигантски публични инсталации на JR. Сред другите работи на художника са „Тайната на великата пирамида“ (2019) – за тридесетилетието на пирамидата на Лувъра – „Техачапи“ (2019), документираща опита от общуването със затворниците от колония с особено строг режим в Калифорния.

„Тайната на великата пирамида“, 2019 г.

„Тайната на великата пирамида“, представена върху хартия в черно-бели тонове, е втората по ред работа на Жан Рене, вдъхновена от световния музей. За нея е бил нужен екип от 400 доброволеца и 2000 парчета хартия. Художникът е знаел, че произведението е ефимерно, а това, че е направено от хартия е означавало, че животът му ще е кратък. „Тайната на великата пирамида“ се простираше в целия вътрешен двор на музея, в чест на 30-годишнината на пирамидата на Лувъра (2019 г.).

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/posts/8918/, http://www.turkey-sea.ru/

Превод – И. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s