Връщат някогашните цветове и фактури на Лабиринта на Миро в Южна Франция

„Фондация Маг“ планира събирането на средствата за втория етап от реставрацията на лабиринта на Хуан Миро чрез социалните мрежи

ДЖОРДЖИНА АДАМ

11.12.2020 г.

Сградата на фондацията е проектирана от каталунския архитект Жозеп Луис Серт. При нейното проектиране той се ориентира на художниците и скулптурите, за да постигне хармония между архитектурата и техните произведения.

Фондация Маг (Fondation Maeght) е доста забележима точка върху картата на съвременното изкуство на Южна Франция. Фондацията, открита през 1964 г. от арт-дилърите Еме и Маргьорит Маг, е една от първите в страната частни музейни фондации. Нейната колекция от модернистично изкуство включва работи на Пиер Бонар, Александър Калдер, Хуан Миро и други. Сред най-ярките експонати в музея е лабиринтът на Миро, върху който художникът работи съвместно с испанските керамици Жозеп и Жоан Артигас в периода 1961 – 1981 г. Многопластовият лабиринт, чиито стени лъкатушат между ели, разтящи на територията на музея, е запълнен с 20 работи от керамика, мрамор, бетон и метал.


Лабиринтът на Миро. 1964. Фотография: Fondatio Maeght

С времето състоянието на лабиринта се влошава – визуално и конструктивно. През тази есен, благодарение на 65 000 евро, събрани от фондацията, реставраторите възстановиха 14 керамични обекта. Произведенията се изчистват с биоциди, укрепват се с акрилни смоли, техните цветове се освежават чрез акрилни бои и се покриват с полиуретанов лак. „На следващия етап ние планираме да реставрираме бетонните и металически обекти, в това число арката и вилата“ – разказва директорът по развитие Анн Буржуа. Институцията планира да премине към тази фаза в началото на 2021 г. чрез събирането на средства в социалните мрежи. По думите на Буржуа, от бетонната арка на първо време ще отстранят водораслите, след което ще я обработят с биоциди и очистят с помощта на пара. А потъмнялото с годините покритие на вилата, направена от желязо и бронз, ще заменят със светла матова полировка, което ще позволи да се възстанови изгубеният между двата материала контраст.


Лабиринтът на Миро. 1964. Фотография: Fondatio Maeght

На другата метална работа под название „Тотем“ („Персонаж“) от 1970 г. се е появила ръжда с времето. Тъй като нейната основа е потопена във вода, на места тя е изтъняла и заплашва стабилността на скулптурата. За да се избере оптимална стратегия за нейното укрепване, ще бъде проведено изследване с ултразвук.

При това, подчертава Буржуа, „и дума не става“ за намеси в двора на Джакомети, където се намират скулптурите от серията „Крачещ човек“ и „Голяма стояща жена“. „Алберто Джакомети  е искал те да останат както са си, за да бъдат видими по тях следите на времето и въздействията на стихиите“ – обяснява директорът по развитието.

Пандемията от COVID-19 силно подрони положението на фондацията, защото 70 % от нейните доходи са идвали от продажбите на билети. Както прогнозира Буржуа, предстоящият период най-вероятно също „ще бъде много труден, защото значителна част от нашата аудитория – чуждестранните туристи – и сега не може да ни посети.“ Неотдавна бе основан специален международен съвет за поддръжка на институцията.

Превод – И. Димитрова.

Източник – http://www.theartnewspaper.ru

Изтчник на ил. 1 – https://frenchriviera.travel/fondation-maeght/

Източник на ил. 2 и ил. 3 – http://www.theartnewspaper.ru

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s