Котараците в Ермитажа ще получат наследство от Франция

Директорът на един от най-големите и красиви музеи в света – Михаил Пиотровски сподели, че ермитажните котараци не бедстват

СОФИЯ БАГДАСАРОВА

03.12.2020 г.

Един от котараците – на фона на Главното стълбище на Ермитажа

Държавният Ермитаж е единственият в света музей, който вече десетилетия има на щат цял отбор котараци (с цел възпрепятстване интензивното разпространение на плъхове и мишки, характерни за региона поради влажния климат – бел. прев.). Музеят даже провежда ежегодно празник „Ден на котарака“. През 2020 г., въпреки трудностите, празникът се състоя на 30 май. В следващата година той е планиран за 22 и 23 май.

Генералният директор на Държавния Ермитаж – Михаил Пиотровски – съобщи, че по време на пандемията ермитажните котараци нямат нужда от грижи и даже са станали наследници.

„Ние не спираме да се грижим за котараците. За тях се грижат, както нашите посетители, така и интернет-потребителите. Котараците си имат меценати. Наскоро, във Франция, един човек даже завеща малка сума на нашите любимци. Това е много трогателно. Сега ние водим кореспонденция с юристите“ – разказа Пиотровски по време на интернет-среща, откриваща традиционните „Дни на Ермитажа“ (организиращи се ежегодно по случай рожденния ден на музея 7 декември 1764 г. – бел. прев.).

„Прес-секретарят на ермитажните котараци“ – помощникът на директора на музея –Мария Халтунен – сподели за портала „Фонтанка.ру“, че за полученото наследство в музея научили през лятото. В момента приключва оформлението на документите. По нейните думи, французинът разделил своето наследство на три неравни части: две останали за неговите роднини и френската организация по защита на екологията, а третата – най-незначителната по размер, той завещал на котараците от Ермитажа. В музея били известени за това решение от изпълнителите на завещанието.

Фотосесия на фона на Павилионната зала, където се намира знаменитият часовников механизъм с пауна от ХVІІІ в.

Историята на ермитажните котараци от едноименния сайт http://hermitagecats.ru:

„Те са невидимата гвардия, охраняваща нашето културно наследство. Извънщатни сътрудници на Държавния Ермитаж, неуморно следящи за това, Зимният дворец да не бъде окупиран от пълчища плъхове.

Според легендата, първият котарак е бил докаран от самия Петър І, а по-късно императрица Елизавета Петровна даже издава указ за „Изпращане на котараци от Казан“ (град в Русия – бел. прев.). Статусът на „охранители на картинните галерии“ те получават от Екатерина ІІ.

През годините на блокадата Ермитажът остава без своите мустакати охранители (Санкт-Петербург – тогава Ленинград – е бил обсаден от фашистите 872 дни по време на Втората световна война – бел. прев.). Говорят, че след войната котараците се внасят в града с цели вагони, като част от тях отиват в Зимния дворец. От тогава ермитажните котараци денонощно пазят съкровищата на нацията, превръщайки се в любима градска легенда.“

На фона на Съветското стълбище от ХІХ век, наименовано по този начин, защото от там са преминавали членовете на Държавния съвет, отивайки на заседание.

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s