ИЗГРЕВИ И ЗАЛЕЗИ

Мадлин Холандър създаде инсталация за проекта „BMW Open Work” в рамките на изложението за съвременно изкуство „Frieze” в Лондон

ТАТЯНА ТАФИНЦЕВА

2 ноември 2020 г.


Инсталацията на Мадлин Холандър за проекта „BMW Open Work”. Фотография: BMW

За четвърти път автомобилен концерн и изложение за съвременно изкуство се представят като партньори в рамките на художествената инициатива на „Frieze”, вдъхновена от напредничавите разработки на BMW и обединяваща изкуство и дизайн. Курираният от Атилия Фатори Франчини проект дава възможност на художниците да разширят границите на изкуството, получавайки нов практически опит в иновационните направления.

В новия сезон на „BMW Open Work by Frieze” е поканена художничката и едновременно хореограф-експериментатор Мадлин Холандър (САЩ). Тя показва на два етапа своята работа „Изгрев / залез”, създадена специално за „BMW Open Work” . Първият етап е на „Frieze Week London 2020”, като интерактивен цифров проект, а вторият – във вид на реална инсталация на „Frieze Los Angeles 2021”. И двата варианта на работата се основават на вградена система от светлинни датчици в автомобилите BMW.


Инсталацията на М. Холандър за „BMW Open Work”. Фотография: BMW

„Изгрев / залез” представлява омагьосващо зрелище от залези и изгреви по цял свят в реално време. Инсталацията използва автоматична адаптивна система, вградена в автомобилите BMW, в които фаровете се включват, изключват и регулират в съответствие с информацията от светлинните датчици. В моята работа те предават сигналите на мигаща в реално време карта на света” – разказва авторът за произведението си.

Проектът на М. Холандър е продължение на нейните последни проучвания в областта на транспортната схема за движение и роботизираните процеси. В тях художничката показва невидимата за човешкото око работа на системата. В резултат на сътрудничеството с отдела за устойчиво развитие на BMW и изучаването на автоматичната адаптивна система на фаровете, Холандър създава за „Frieze Los Angeles 2021” инсталация от стотици светодиодни фарове, взети от центъра за утилизация и демонтаж на BMW. В необичайния арт-обект те образуват своеобразна карта, на която се отразяват залезите и изгревите по цялата планета. Холандър използва прецизната работа на високотехнологичните датчици от светлинните елементи, които чувствително реагират на движение, светлина, дъжд, сняг и т.н., за да синхронизира всеки отделен фар от инсталацията със съответния часови пояс. Художничката на практика създава жив часовник. Така например, фаровете автоматично превключват на ярък режим при залеза на слънцето в Калифорния, а в Лондон – на режим „мъгла” при изгрев.

Инсталацията на М. Холандър за „BMW Open Work”. Фотография: BMW

Интернет-проектът „sunrise-sunset.co” започна на 7 октомври по време на „Frieze Week London 2020”. На зрителите бе предложено да увеличат или намалят мащаба на световната карта, състояща се от фарове, всеки от които може да бъде разгледан на ниво микрочастици, секции и съединения.

Както винаги, по време на „Frieze Week” в Лондон, на гостите бе предоставен парк с електромобили BMW i3, украсени със знаменитото лого и своеобразното поетично послание на Мадлин Холандър: „Утрешният ден няма да бъде като днешния / днешният няма да бъде като утрешния.”

Допълнително, в рамките на програмата „Frieze Music” на „Frieze London” и „Frieze Masters 2020”, концернът BMW представи британската фолклорна и соул- изпълнителка Лиан Ла Хавас. След кратко встъпление, главният редактор на „Frieze Magazine” Дженифър Хиги говори с нея за музиката и влиянието на култовата мексиканска художничка Фрида Кало върху живота и работата на певицата.

Източник: https://www.theartnewspaper.ru

Превод – Ирена Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s