На фона на пирамидите в Гиза ще бъде показана изложба на съвременно изкуство

Специален маршрут по комплекса от археологически паметници ще разкаже за влиянието на Древен Египет върху художници от различни епохи

ЕЙМИ ДОУСЪН

8 септември 2020 г.


Пирамидите в Гиза. Фотография: Adrian Dascal

На фона на пирамидите в Гиза ще се открие изложба, посветена на влиянието на Древен Египет върху художници от различни епохи. В експозицията „Вечността – това е сега“ (23 октомври – средата на ноември 2021 г.) ще бъдат включени произведения на египетски и чуждестранни художници. Те ще се разположат по дължината на специален маршрут, прокаран по територията на 4,5-хилядолетния обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

„Тази изложба ще стане символ на надеждата на човечеството и скромно посвещение на цивилизация, преминала през изпитанието на времето“ – казва Надин Абдел Хафар, основателка на компанията Art D’Egypte, която се занимава с лансиране на египетско изкуство, организирайки ежегодно изложби на територията на различни обекти от историческото наследство.


Големият сфинкс в Гиза. Фотография: Joshua Michaels

Подборът на художниците се прави от Абдел Хафар заедно с независимия куратор Саймън Уотсън, а знаменитият египетски археолог Захи Хавас ще бъде в ролята на консултант при разработването на маршрута по изложбата. Инициативата е подкрепена от Националната комисия на Египет по работите на ЮНЕСКО и Министерството на туризма и древностите на Египет. В рамките на програмата ЮНЕСКО ще организира безплатни лекции, а местната младеж ще получи възможност да се пробва в качеството си на екскурзовод.

В същото време дългоочакваното откриване на Големия Египетски музей в близост до пирамидите на Гиза отново се отложи, този път, поне до средата на 2021 г. По последни данни, грандиозният проект на стойност 1 млрд. долара  ще бъде завършен към края на тази година.

Храмът „Карнак“ (2000 г. пр. Хр.), Луксор – Египет

Превод – И. Димитрова.

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/posts/8369/.

Източник на ил. 3 – https://pixabay.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s