Строителството на Големия Египетски музей приключва

Фараонът Хеопс е имал нужда от 20 години за строителството на своята Велика пирамида. От 2002 година, когато бе обявен архитектурният конкурс за новия музей, до неговото откриване през следващата година ще минат точно две десетилетия.

Никълас Глас

16.09.2020


Реставрация на златния саркофаг на Тутанкамон в реставрационната лаборатория на Големия Египетски музей.  Фотография: Khaled Desouki / AFP

Строителството на Големия Египетски музей ще приключи в края на текущата година. За това разказа Атиф Мофта, на когото президентът на Египет – Абдел Фаттах ас-Сиси – още през 2016 г. поръча ръководството на един от най-престижните музейни строежи на ХХІ век. Новият музей е в близост до пирамидите на Гиза, като претендира също за ролята на най-продължителния строеж: неговото откриване се отлага от 2011 г., а стойността на проекта е нараснала за това време почти двойно – до 1 млрд. долара. Сега Абдел Мофта не е готов да назове конкртетни дати в предвид „обстоятелствата, свързани с пандемията от Ковид – 19”. Въпреки това, по оценка на ръководителя на проекта, „сградата е готова на 96,5%». Допълнително от „четири до шест месеца” ще отидат през 2021 г. за поместване но около 100 хлд. артефакта, в това число на 3 000 предмета от гробницата на Тутанкамон.


Строителството на Големия Египетски музей. Фотогр.: Министерство за древни находки и туризъм, АРЕ

Атиф Мофта е инженер по образование, генерал-майор и ръководител на строежа, и се гордее, че внася своя принос, като преработва проекта на главната фасада. Дъблинското архитектурно бюро „Heneghan Peng”, спечелило конкурса за музея през 2003 г., е планирало да построи километрична стена от прозрачен оникс, която е трябвало да се осветява отвътре през нощта. Стената на А. Мофта е изпълнена от стъкло и е двойно по-къса. Така той спестява 180 млн. долара бюджетни пари. ;mso-fareast-language:BG’>Абдел Фаттах ас-Сиси още през 2016 г. поръча ръководството на един от най-престижните музейни строежи на ХХІ век. Новият музей е в близост до пирамидите на Гиза, като претендира също за ролята на най-продължителния строеж: неговото откриване се отлага от 2011 г., а стойността на проекта е нараснала за това време почти двойно – до 1 млрд. долара. Сега Абдел Мофта не е готов да назове конкртетни дати в предвид „обстоятелствата, свързани с пандемията от Ковид – 19”. Въпреки това, по оценка на ръководителя на проекта, „сградата е готова на 96,5%». Допълнително от „четири до шест месеца” ще отидат през 2021 г. за поместване но около 100 хлд. артефакта, в това число на 3 000 предмета от гробницата на Тутанкамон.

Строителството на Големия Египетски музей. Фотогр.: Министерство за древни находки и туризъм, АРЕ

Въпреки това, Големият Египетски музей безспорно оправдава своето название. Неговата площ възлиза на 490 хлд. кв. м – това са размерите на голямо летище. В атриума, по думите на архитекта Ройшън Хенеган, „може да се паркира Боинг-747”, а експозиционното пространство е с размери на „четири футболни полета”. Най-големият експонат – статуята на Рамзес ІІ, с височина 11 м и тегло 83 т – е дошъл тук през 2018 г., като отриумът се строи около него. Зад неговия гръб е разположено широко стълбище, украсено с 87 статуи на египетски богове и фараони. Засега те стоят в защитна опаковка, но когато ги открият, ще служат като вид визуално пособие.

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/

Превод – И. Димитрова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s