Музеят „Бойманс – ван Бьонинген” в Ротердам ще покаже цялата си колекция

За тази част от колекцията, която се съхранява във фонда, в Ротердам е построена отделна сграда по проект на архитектурното студио MVRDV

СВЕТЛАНА ЯНКИНА, 17.08.2020


Сградата Depot Boijmans Van Beuningen. Фотография: MVRDV

Най-големият в Нидерландия музей – „Бойманс – ван Бьонинген”, в чиято колекция се намират работи на Бош, Рубенс, Кандински и Хокни, се разширява. За неговата сбирка от 151 хиляди експонати по проекта на знаменитото архитектурно студио MVRDV е построена сградата „Депо „Бойманс ван Бьонинген” (Depot Boijmans Van Beuningen).

Благодарение на неговия прогресивен инженерно-технически характер и ефектността, то претендира да се превърне в символ на Ротердам.


Depot Boijmans Van Beuningen – вътре. Фотогр.: MVRDV

Почти 40-метровата постройка с брезова горичка на покрива се слива с пространството на музейния парк. Този ефект се създава от облицовката на фасадата от огледални панели, в които се отразяват градският пейзаж и небето. Вътре има пет климатически зони, в които експонатите са поместени в зависимост от начина на съхраняване. Те се показват по същия принцип – част от тях ще покажат в 13-те гигантски витрини в атриума, който е пресечен от стълби в стил Пиранези, друго ще бъде скрито в кабинетите, а до крехките предмети като гравюри и рисунки, за които е опасно постоянното излагане на слънце, ще има достъп по предварителна заявка.

В музея отбелязват: „Музеите по целия свят обикновенно показват от 6 до 10% от своите колекции, останалите над 90 % са скрити в хранилище. Ние променяме тази традиция и първи в света показваме своята сбирка изцяло. Посетителите на Depot ще потънат в света зад кулисите на музея и ще разберат, какво всъщност означава съдържанието на безценната колекция от произведения на изкуството и грижата за нея” .


Проект на залите на хранилището на Depot Boijmans Van Beuningen. Фотогр.: MVRDV.

Проектът ще бъде представен на обществеността на 25-27 септември, а като музейно пространство „Депо” ще заработи след година.

Успоредно на проекта „Mecanoo” върви реконструкция на историческата сграда от 1935 година, където музеят „Бойманс – ван Бьонинген” се е намирал преди. Това е морално остаряла сграда, която освен това е опасна за посетителите заради използвания при строителството азбест. Откриването е планирано за 2026 год. Дали обаче там ще се върнат основните експонати, засега не се знае.

Между другото, в новите части на Москва, към 2023 година, планират построяване на открито фондохранилище за около двадесет музея, в това число на руския исторически музей и Третяковската галерия.

Статията преведе Ирена Димитрова.

Източник – http://www.theartnewspaper.ru .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s