Римският музей за съвременно изкуство MAXXI ще открие филиал в Л’Акуила – пострадалия от силно земетресение град

Филиалът на римския музей за съвременно изкуство се намира в дворец от XVIII век, възстановен с помощта на руското правителство

ГАРЕТ ХАРИС

11 АВГУСТ 2020


Палацо Ардингели – XVIII в. – град Л’Акуила. Фот.: Andrea Jemolo

Откриването на филиала на римския Национален музей на изкуствата от ХХІ век в град Л’Акуила, Централна Италия, е планирано за 30 октомври. Италианското правителство разказа за своите планове още през 2015 г. Появяването на новата културна институция би трябвало да подпомогне възраждането на Л’Акуила след земетресението от 2009 година, разрушило града и неговите околности и отнело живота на 309 човека.

MAXXI-Л’Акуила е разположен в двореца Ардингели, който силно пострада от стихийното бедствие. Министерството на културното наследство и туризма на Италия възстанови сградата с финансовата подкрепа на руското правителство.

В експозицията ще бъдат представени работи на Елизабет Бенаси, Алберто Гарути, Даниела де Лоренца, Нунцио и Еторе Спалети, снимки на италианския фоторепортер Паоло Пелегрина и живеещия в Париж фотограф и видео-художник Стефано Черио. В първата изложба ще бъдат включени също произведения на младата руска художничка Анастасия Потьомкина. Според прес-съобщението, „това ще бъде първата крачка за развитието на диалога между руските и италианските художници”.


Палацо Ардингели – XVIII в. – град Л’Акуила. Фотогр.: Andrea Jemolo

В пространството MAXXI в Л’Акуила също ще бъде разположена неголяма постоянна експозиция от колекцията на римския музей, както и работи на такива художници като Маурицио Кателан, Енцо Куки, Пиеро Манцони, Лилиана Моро, Маурицио Нанучи и Рудолф Штингел.

М. Кателан – „Щраус“, 1997 (препариран щраус)

MAXXI-Л’Акуила ще получава, както частно, така и държавно финансиране. През първите години италианското правителство ще превежда на музея 2 млн. евро ежегодно. През 2016 г. италианските власти обявиха за заделянето на 30 млн. евро за реставрация на катедралата, църквата Санта-Мария Паганика и средновековните стени на Л’Акуила.

Източник на статията – http://www.theartnewspaper.ru/

Превод от руски – И. Димитрова

Илюстрация – М. Кателан – https://www.hauserwirth.com/magazine/27610-maurizio-cattelan-fabio-mauri-fascism-italian-history-art-world-god

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s