Филиалът на Руския музей в Малага откри изложбата „Реализмът: вчера и днес“

Експозицията, в която са събрани около 200 произведения на изкуството, е била потготвяна от кураторите онлайн

СОФИЯ БАГДАСАРОВА

26 юни 2020


Филиалът се намира в сградата на бивша фабрика за тютюн и е открит през 2015 г.

Филиалът на Държавния Руски Музей[1] в Малага (Испания) излезе от карантината с изложбата „Реализмът: вчера и днес. Изкуството и истината“.  Кураторите проследяват, как неговите етапи са съсъществували и последователно са сменяли един друг – академичният, критическият, передвижническият, социалистическият и други. Поради забраната от пътувания, свързана с пандемията от COVID-19, проектът се е подготвял онлайн.

„Може да се каже, че над 180-те експонирани тук произведения от втората половина на ХVІІІ до началото на ХХІ век за първи път представят толкова цялостно и разгърнато еволюцията на фигуративното изобразително изкуство в Русия“ – съобщава прес-службата на музея.


Изложбата „Плакатът на нямото кино в Русия“. Фотография: Държавен Руски Музей

Сред представените работи особено внимание привличат картините на художници от ХХ век като Владимир Малагис, Семьон Павлов, Кузма Петров-Водкин, Алексей Сундуков, Александър Шендеров и др.

За пресата и публиката отркиването на изложбата бе онлайн – на официалния сайт на Руския музей и филиала в Малага, а също в социалните мрежи на музея.  Вече може да се види и на запис.

Наскоро – без тържества и преса – в същия музей бяха представени изложбите „Андрей Тарковски. Творецът на пространство“ и „Плакатът на нямото кино в Русия“. Идеята е била и трите изложби да се открият на 25 март, но пандемията е променила тези планове.


Изложбата „Реализмът: вчера и днес“, Фотография: Държавен Руски Музей.

[1] Руският музей е най-големият в света музей за руско изкуство – уникален архитектурно-художествен комплекс в историческия център на Санкт-Петербург. Той е първият в страната държавен музей за руско изобразително изкуство. Открит е през 1898 г., като решението за неговото основаване е взето от Император Александър ІІІ.

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/posts/8188/

Източник на ил. 1 – http://malaga.lpsphoto.us/ru/collection-del-museo-ruso

Превод от руски – Ир. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s