В Антверпен ще представят копие на изчезнала картина на Вермеер

Платното „Момиче с чаша вино и музикант, свирещ на флейта” до скоро се намираше извън полезрението на изкуствоведите

МАРТИН БЕЙЛИ

10 юни 2020


Неизвестен художник. „Момиче с чаша вино и музикант, свирещ на флейта”, 1660-те години. Фотография: Courtesy of Kaizerskapel, Antwerp.

Следващата седмица в Антверпен ще покажат картина, която определят като копие на изчезнала работа на Ян Вермеер. „Момиче с чаша вино и музикант, свирещ на флейта” е нарисувана вероятно в началото на 1660-те години и ще бъде експонирана в Императорската капела.

По думите на куратора на капелата Жан-Пиер Де Брюн, голяма част от детайлите в композицията подсказва, че тя по всяка вероятност се основава на неизвестна работа на Вермеер. До наши дни са стигнали само около 36 оригинала на делфтския майстор. Съдейки по различни описи, много други негови картини са изгубени. Съществува само едно ранно копие на известна на нас работа на Вермеер – това е версията на „Китаристката” от Кенууд-Хаус, намираща се в Художествения музей на Филаделфия.

Ян Вермеер. «Китаристка». 1672. Фотография: Google Art Project

КартинатаМомиче с чаша вино и музикант, свирещ на флейта”, нарисувана върху платно, е предоставена за временно ползване от анонимен брюкселски колекционер. За произхода на платното нищо не се съобщава, но съдейки по всичко, то неотдавна е било купено на един от белгийските търгове.

Де Брюн обръща внимание на бялата керамична стомна, много напомняща стомната от картините на Вермеер „Урок по музика” (начало на 1660-те – Кралска колекция, Лондон) и „Чаша вино” (1658 – 1660 г. – Берлински музеи). На брюкселкото и берлинското платна си приличат и роклите на момичетата. Освен това, Де Брюн отбелязва голямата прилика между дясната ръка на момичето с чаша вино и кутрето на модела от „Китаристката” (ок. 1672 г. – Кенууд-Хаус, Лондон). По негово мнение, столовете на заден план са „много в стила на Вермеер”, както и характерната сива стена, до която са поставени.

Скептиците ще възразят, че всички тези детайли могат да се срещнат и при съвременниците на Вермеер, например, при Питер де Хох и Габриел Метсю. Лицата на двата персонажа в брюкселското платно, особено лицето на мъжа, не приличат на вермееровските. Де Брюн твърди, че неговите черти са могли да се деформират в резултат на ретуш.

Момиче с чаша вино и музикант, свирещ на флейта” до скоро време се намираше извън полезрението на изкуствоведите, така че Де Брюн ще очаква реакциите на специалистите, след като картината бъде изложена в Императорската капела между 17 юни и 17 юли.

Източник – http://www.theartnewspaper.ru/posts/8155/

Превод от руски език – Ирена Димитрова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s