Картините-знаци на британския художник Питър Ливърсидж

Преди и след – фотография на ръчните надписи на Питър Ливърсидж в парка Wennington Green в Източен Лондон © Peter Liversidge

Деклариращи своята подкрепа за Националната здравна служба (във Великобритания – NHS – бел. прев.) чрез различни послания и във всякакви цветове, те бяха един от най-ярките лондонски символи на короновирусната пандемия. Това доказа тяхното масово публикуване в социалните мрежи. Сега всички ръчно създадени „Картини-знаци в подкрепа на Националната здравна служба” на Питър Ливърсидж, които през седмиците на карантината се бяха умножили около входа на Wennington Green park в Източен Лондон, са изчезнали. Този мимолетен социален и артистичен акт не бе инициатива на местните власти (които по-рано предприеха действия да премахнат надписите, но бързо разбраха, че това е крайно непопулярно), а на самия художник.

„Трябваше да се постави точка” – казва Ливърсидж – „Няма нищо по-лошо от това, нещо да бъде разрушено, да загуби значение или просто да изчезне. Беше важно, че картините-знаци се превърнаха в паметник на времето. Но също важно бе, че те изчезнаха. Аз исках работите да бъдат чисти, аполитични и насочени към онези, които, помагайки ни ежедневно, обикновено остават неотблагодарени.”

На Ливърсидж и десет негови приятели им отнело само час да разглобят всички 571 знаци, които той поставял от Великден насам по нощно време. Прибират ги окончателно миналия четвъртък. Авторът описва това като акт на „идеално импровизиран времеви момент” – точно след като лондончани за последно ръкопляскат на Националната здравна служба. „Това не бе планирано за онази нощ, просто не можах да намеря хора да ми помогнат по-рано през седмицата” – казва художникът – „Но след като бе анонсирано, че те (хората – бел. прев.) нямаше да са заети с ръкопляскане, си помислих, че точният момент е дошъл.”

Както и да е, надписите на Ливърсидж може би вече ще изчезнат, но се изясни, че са твърде важни като символи, за да бъдат забравени завинаги. В момента вървят преговори за постоянно място на работите, като бе съобщено, че такова ще се намери по-късно това лято. Междувременно знаците ще отсъстват, но няма да бъдат забравени.

Източник – http://peterfoolen.blogspot.com/2014/09/peter-liversidge-sign-paintings

Статията преведе Ирена Димитрова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s