Музеят за съвременно изкуство в Ню Йорк се бори за спасяване на стенопис на Пикасо

„Работниците вече започнаха да пробиват стенописа и това плаши, защото когато започнат да го местят, той ще се пропука.“ – казва дъщерята на норвежкия художник Карл Нешар, който е нанасял върху бетона рисунката на Пикасо.

ГАРЕТ ХАРИС

19 МАЙ 2020

Стенописът „Чайка“ от бруталистката сграда „Y-block“, Осло. Фотография на Тронд Исаксен / Statsbygg

Музеят на съвременното изкуство (МоМа) в Ню Йорк предизвика спор около планираното събаряне на превителствената сграда в Осло, украсена с бетонни сграфито по скици на Пабло Пикасо. Представителите на МоМа – главният куратор на отдела по архитектура и дизайн Мартино Стиерли и главният куратор на отдела за живопис и скулптура Анн Тьомкин – са се обърнали към правителството на Норвегия с писмо, в което призовават „да се преразгледа приетото решение за събарянето“. Стените на бруталисткия Y-Block, построен по проект на архитекта Ерлинг Викшьо през 1969 г. в правителствения квартал на норвежката столица, са декорирани с две рисунки върху бетон по скици на Пабло Пикасо – „Рибари“ – на фасадата и „Чайка“ – на вътрешната стена на лобито, нанесени с пясъкоструй. Стенописите са изпълнени от норвежкия художник Карл Нешар. В интериорите на стоящата наблизо сграда от 1958 г. H-Block, също построена по проект на Викшьо, има още три неголеми работи на Пикасо и Нешар.


П. Пикасо в своето ателие със снимки на процеса на работа по стенописите в Осло. (Фотография: C. Nesjar, ок. 1959)

Правителството предлага още през 2014 г. Y-Block да се събори, аргументирайки се с това, че да се харчат пари за неизползвана сграда е неразумно. И въпреки че, настоящият план предвижда съхраняването и преноса на сграфитото от Y-Block на ново място, редица организации, занимаващи се с опазването на историческо-художественото наследство, включително Националния фонд на Норвегия и Europa Nostra, се изказаха рязко против. „Преди десет дена сградата бе оградена, а „Рибарите“ покрити. Работниците вече започнаха да дупчат и това плаши, защото когато започнат да движат стенописа, той ще се пропука. Никой не им е обяснил как да работят. Самата стена всъщност е произведение на изкуството.“ – казва за „The Art Newspaper“ Гро Нешар Греве, дъщерята на Карл Нешар.


Работата „Рибари“, изпълнена от художника Карл Нешар по скица на Пабло Пикасо върху фасадата. Фотография: AFP.

По данни на норвежкия вестник „VG“, представители на МоМА са адресирали писмо към премиера на Норвегия Ерне Сулберг и министъра на околната среда Свейнунг Ротеватен. В писмото, публикувано в норвежките масмедии, се говори: „… Ние пишем за да изразим дълбокото си безпокойство във връзка с одобреното събаряне на правителствената сграда Y-Block … Разрушаването на този комплекс не само ще бъде голяма загуба за архитектурното наследство на Норвегия, но и ще сложи кръст на всеки опит да се спасят или пренесат тези site-specific-работи на Пикасо.“

Намесата на МоМа, както подчертава Тоне Селмер-Олсен от Архитектурната асоциация Осло, на която се позовава VG, говори за това, „че Y-Block не е само едно от уникалните произведения на модернизма в нашата страна, но е и част от световната история на архитектурата и изкуството.“

 
Един от вътрешните стенописи. Pablo Picasso mural in Oslo, Norway (Archive)

Източник: http://www.theartnewspaper.ru/posts/8102/

Преводът е на И. Димитрова. ation“:“0″,“daily_received_length_with_data_redu

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s